Lumina solară ajută la curățarea scurgerilor de produse petroliere din ocean

publicat de Florin Mitrea
172 vizualizări
Scurgere de produse petroliere în ocean

Lumina solară ar fi ajutat la îndepărtarea a până la 17% din produsele petroliere deversate pe suprafața apelor Golfului Mexic după dezastrul Deepwater Horizon din 2010. Aceasta înseamnă că lumina joacă un rol mai important în îndepărtarea scurgerilor de produse petroliere decât s-a crezut anterior, conform unui studiu publicat în Science Advances și citat de Science News.

Atunci când lumina soarelui atinge produsele petroliere de pe suprafața oceanului, ea poate declanșa un lanț de reacții chimice care să transforme petrolul în alți compuși chimici. Unele dintre aceste reacții pot crește ușurința cu care produsele petroliere se dizolvă în apă, proces denumit fotodizolvare. Însă existau puține informații despre cât petrol devine solubil în apă.

Pentru a analiza acest lucru, chimiștii de mediu Danielle Haas Freeman și Collin Ward, ambii de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Massachusetts, S.U.A., au pus petrol scurs de la platfoma petrolieră Deepwater Horizon pe discuri de sticlă și l-au iradiat cu lumină. Apoi cercetătorii au analizat chimic cât din petrolul iradiat s-a transformat în carbon organic dizolvat.

Cercetătorii au descoperit că cei mai importanți factori implicați în dizolvare au fost grosimea stratului de petrol și lungimea de undă a luminii. Lungimile de undă mai mari (către partea roșie a spectrului) dizolvau mai puțin petrol, probabil pentru că ele sunt mai ușor dispersate de apă. Timpul de expunere la lumină nu a fost prea important.

Deși echipa de cercetători nu a verificat dacă există diferențe date de sezoane și latitudine, simulările pe calculator sugerează că acești factori au importanță, la fel ca și compoziția chimică a petrolului.

Cercetătorii estimează că iradierea a ajutat la dizolvarea a între 3 și 17 procente din petrolul scurs pe suprafața oceanului de la Deepwater Horizon, comparabil cu evaporarea și acumularea acestuia la țărm.

Încă nu se cunoaște care este impactul asupra ecosistemelor marine al compușilor rezultați în urma descompunerii petrolului sub influența luminii solare.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii