Programul Artemis al NASA – spre Lună și mai departe

publicat de Florin Mitrea
179 vizualizări
Racheta SLS a NASA

Programul Artemis al NASA își propune să ducă din nou oamenii pe Lună, ca un prim pas pentru o eventuală călătorie pe Marte. Denumirea de Artemis a fost aleasă pentru a oglindi numele programului Apollo. (În mitologia greacă, Artemis era sora geamănă a lui Apollo și o zeitate asociată cu Luna.)

Doisprezece oameni au călcat pe suprafața satelitului nostru natural între anii 1969 și 1972, iar unul dintre obiectivele misiunii Artemis este să ducă o femeie și o persoană de culoare pe suprafața Lunii.

Haideți să aruncăm o privire generală asupra programului Artemis.

Artemis 1: zborul de test

Asrtemis 1 este un zbor de testare a rachetei Space Launch System (SLS) și a capsulei Orion aflată în vârful rachetei. Racheta SLS are o înălțime de 98 de metri, iar capsula Orion va găzdui echipajul uman.

Lansarea a fost programată pentru data de 29 august, ora 12:33 GMT, de la Centrul  Spațial Kennedy din Florida, Statele Unite. Acest zbor de test nu va avea echipaj uman, ci o serie de manechide dotate cu senzori care să înregistreze nivelurile de vibrație, accelerație și radiații.

Orion va zbura în jurul Lunii, apoi va ameriza în Oceanul Pacific.

ACTUALIZARE 31.08.2022: o scurgere de combustibil și apoi o problemă la motor în timpul pregătorilor finale pentru decolare a determinat NASA să amâne lansarea rachetei SLS. Următoarea încercare de lansare va avea loc, cel mai devreme, vineri, 2 septembrie.

ACTUALIZARE 04.09.2022: a doua încercare de lansare, programată pentru sâmbătă, a fost din nou amânată tot din cauza unor probele tehnice legate de alimentarea cu combustibil. Există o nouă oportunitate de lansare pe 5 sau 6 septembrie.

Artemis 2: primul echipaj uman

Planificat pentru anul 2024, Artemis 2 va fi un zbor cu echipaj uman care va orbita în jurul Lunii, însă nu va ateriza pe suprafața acesteia, similar cu ceea ce a făcut misiunea Apollo 8.

Cei patru membri ai echipajului vor fi desemnați înainte de sfârșitul acestui an. Este de așteptat ca un canadian să facă parte din echipaj.

Artemis 3: aterizarea pe Lună

A treia misiune Artemis va fi prima care va duce astronauții pe Lună după misiunea Apollo din decembrie 1972.

Pentru prima dată, NASA va ateriza nava spațială cu echipaj uman la polul sud al Lunii, unde a fost detectată apă sub formă de gheață. Anterizările anterioare au avut loc la ecuator.

Artemis 3 este programată pentru anul 2025, dar este posibil să nu aibă loc înainte de 2026, potrivit unui audit independent.

Începând cu Artemis 3, NASA plănuiește să lanseze misiuni cu echipaj în fiecare an.

Landerul lunar construit de SpaceX

NASA a ales compania SpaceX a lui Elon Musk pentru a construi landerul lunar al misiunii Artemis 3.

Naveta Starship a SpaceX, aflată încă în fază de dezvoltare, va servi la transportul echipajului de la capsula Orion până la suprafața Lunii și înapoi.

Stația spațială Gateway

Programul Artemis își propune și construirea unei stații spațiale denumite Gateway, care va orbita Luna. Lansarea primelor două elemente ale acestei stații – modulul pentru locuit și sistemul de propulsie și energie – este planificată pentru ultima parte a anului 2024, cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy a SpaceX.

Echipajul capsulei Orion va fi responsabil de asamblarea stației spațiale Gateway.

Astronauții vor petrece între 30 și 60 de zile pe Gateway și vor avea acces la un lander care le va permite să călătorească pe Lună și înapoi.

Gateway va servi și ca punct intermediar pentru călătoriile viitoare spre Marte.

Destinația Marte

Obiectivul final al programului Artemis este explorarea de către oameni a planetei Marte – un pas înainte uriaș, după cum îl numește NASA.

NASA va utiliza cunoștințele dobândite în cadrul programului Artemis despre noile costume spațiale, vehicule, sisteme de propulsie, reaprovizionare și alte domenii pentru a pregăti călătoria spre Marte.

Scopul misiunii este de învăța cum să menținem o prezență uman în spațiul îndepărtat pentru a perioadă lungă de timp.

Crearea unei „stații de bază” pe Lună este o parte a planului, pentru ca astronauții să rămână pe suprafața lunară până la două luni.

În timp ce călătoria spre Luna durează doar câteva zile, o călătorie spre planeta Marte ar dura cel puțin câteva luni.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii