Gușterul, cea mai mare șopârlă din țara noastră

publicat de Florin Mitrea
420 vizualizări
Gușterul

Gușterul (Lacerta viridis) este o șopârlă de dimensiuni mari întâlnită în sudul și estul Europei. Masculul are un cap mai mare și un colorit verde uniform, presărat cu puncte mici, mai pronunțate pe partea dorsală. Gâtul este albăstrui la masculii adulți și într-o măsură mai mică la femele.

Femelele sunt mai zvelte decât masculii și prezintă un colorație mai uniformă, prezentând adesea între două și patru benzi mai deschise la culoare mărginite de pete negre.

Gușterul poate atinge o lungime de 15 cm, la care se adaugă coada ce poate ajunge la de două ori lungimea corpului, facând ca lungimea totală a reptilei să fie de până la 40 cm.

Lacerta viridis
Lacerta viridis. | Foto: KATUNCHI/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 4.0)
Lacerta viridis

Gușterul

Regnul: Animalia
Încrengătura: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Reptilia
Ordinul: Squamata
Familia: Lacertidae
Genul: Lacerta
Specia: Lacerta viridis

Distribuție

Gușterii se întâlnesc din sudul Germaniei, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, estul Italiei, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Albania și Grecia până în sudul Ucrainei, România, Bulgaria și vestul Turciei.

De obicei, trăiesc în vegetație deasă și stufoasă, pe terenuri împădurite, în garduri vii, margini de câmp, terasamente și desișuri de mărăcini. În partea de nord a arealului lor, gușterii pot fi găsiți pe terenuri părăsite buruienoase, iar în sud preferă locurile umede.

Comportament și stil de viață

Gușterul este o șopârlă activă din martie până la începutul lui octombrie. Este o specie solitară și trăiește la nivelul solului sau în vegetația joasă și deasă; îi place să se odihnească la soare, la începutul și la sfârșitul zilei. Se ascunde adesea sub stânci, în viziuni de rozătoare sau în goluri.

Gușterii sunt animale foarte rapide și alerte, capabile să își sape gropi de până la 1 m lungime. Pentru a scăpa de pericol, se pot cățăra în tufișuri sau arbori și pot chiar sări de pe o creangă pe alta. Uneori gușterii își pierd coada (autotomie) pentru a scăpa de înșfăcarea unui prădător; coada se regenerează mai târziu.

Dietă și hrănire

Gușterul este o specie carnivoră (insectivoră). Se hrănește în principal cu insecte și alte nevertebrate mici, dar uneori poate consuma și fructe, ouă de păsări, pui, șopârle mici și chiar șoareci.

Comportament de împerechere

Gușterii se împerechează din mai până la începutul lui iunie. Femelele depunde între 6 și 20 de ouă, care eclozează de obicei timp de 2-4 luni. Puii nou eclozați au o culoare maro deschis și o lungime de 3-4 cm. Ei ating maturitatea în anul următor, când își vor fi dublat dimensiunile.

Populație și amenințări

În prezent nu există amenințări majore la adresa acestei specii adaptabile. Totuși, în Turcia, specia poate fi afectată de utilizarea pesticidelor. În partea de nord a habitatului său poate suferi de pe urma pierderii habitatului și a atacului pisicilor domestice.

Potrivit Uniunii Internațional pentru Conservarea Naturii (IUCN), gușterul este o specie comună la nivelul întregului său areal, dar nu există o estimare generală a populației sale. În prezent, gușterul este clasificat pe Lista Roșie a IUCN drept specie neamenințată cu dispariția, însă mărimea populației sale este în scădere.

Sursa: Animalia.bio

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii