Emisiile globale vor atinge un nou record în 2023

publicat de Florin Mitrea
21 vizualizări
Emisiile industriale

Potrivit unei analize preliminare, emisiile globale de dioxid de carbon – un gaz cu un puternic efect de seră – vor crește cu aproximativ 1%, pentru a atinge un nou record în anul 2023. Oamenii de știință spun că poluarea cu carbon ar trebui redusă aproape la jumătate în acest deceniu pentru a preveni o catastrofă climatică.

Emisiile globale de dioxid de carbon ar fi trebuit să scadă cu 5% în acest an. În schimb, ele au continuat să crească, estimările curente arătând că ele vor fi cu 0,5-1,5% mai mari la sfârșitul acestui an.

Datele preliminare arată cât de dificilă este reducerea emisiilor suficient de rapid pentru atingerea țintelor stabilite prin Acordul de la Paris – oprirea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Încălzirea peste această limită riscă declanșarea unor evenimente climatice periculoase, potrivit avertismentelor transmise de oamenii de știință.

Rezultatele finale vor fi publicate în luna decembrie, când liderii mondiale se vor întâlni în Emiratele Arabe Unite pentru a purta negocieri privind criza climatică, negocieri care vor fi dominate de lupta internațională cu privire la viitorul combustibililor fosili, principala sursă de emisii de dioxid de carbon.

La începutul acestui an, Agenția Internațională pentru Energie a declarat, pentru prima dată, că cererea globală de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful în acest deceniu, în contextul dezvoltării „spectaculoase” a tehnologiilor de energie curată și a mașinilor electrice. Însă organismul internațional a avertizat și asupra impactului negativ al investițiilor în combustibili fosili, al emisiilor mari din perioada post-pandemie și al crizei energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Energia curată ar trebui să înlocuiască cererea de combustibili fosili, însă, din nefericire, acest lucru nu se întâmplă într-un ritm semnificativ, spun oamenii de știință.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii