De ce liliecii transmit boli oamenilor

publicat de Florin Mitrea
703 vizualizări
Liliac de fructe cu nasul scurt

Medicii și oamenii de știință și-au pus această întrebare de ceva vreme. Motivele pentru care liliecii transmit o mulțime de boli oamenilor au de-a face cu stilul lor unic de viață și cu modul în care au evoluat.

Liliecii au mai multe șanse decât alte animale de a avea o mare varietate de boli, precum ebola, rabia și coronavirusuri și prezintă o probabilitate mai mare să ni le transmită.

Zborul și apărarea împotriva bolilor

Liliecii sunt singurele mamifere care zboară liber și o mare parte din biologia lor se referă la zbor. Zborul necesită multă energie, așa că liliecii trebuie să mănânce diete de înaltă calitate. O dietă din frunze, care au un conținut scăzut de energie, nu ar fi suficientă pentru majoritatea liliecilor. Ei preferă, în general, alimente bogate în zahăr și proteine, cum ar fi fructele, polenul, insectele, păianjenii, animalele mici și chiar sângele.

Cea mai mare parte a energiei unui liliac este necesară pentru mișcarea aripilor, astfel încât alte sisteme din corpul său au evoluat pentru a fi foarte eficiente. Sistemul imunitar este un exemplu deosebit de bun. Oamenii de știință au arătat din nou și din nou că, atunci când un liliac se îmbolnăvește de o boală care ar fi gravă sau fatală pentru oameni, el abia dacă pare să se fi îmbolnăvit.

În timp ce corpul nostru luptă din greu pentru a învinge o boală, îmbolnăvindu-ne în acest proces, corpul unui liliac doar o tolerează. Aceasta înseamnă că liliecii rămân sănătoși și capabili să zboare și să se hrănească atunci când sunt infectați.

De fapt, corpul unui liliac este atât de adaptat la tolerarea bolilor încât aceste mamifere au tendința de a avea mai multe boli în același timp. Aceasta înseamnă că chiar și un liliac cu aspect sănătos poate fi purtător al mai multor boli.

Liliecii sunt sociabili și longevivi

Majoritatea liliecilor trăiesc în grupuri sociale mari și interacționează strâns între ei. Ei au grijă de alți membri ai grupului – liliecii vampiri, de exemplu, regurgitează mâncare pentru vecinii lor care nu au reușit să găsească hrană. De asemenea, liliecii trăiesc mai mult, în medie, decât alte mamifere de dimensiuni similare. Mărimea este legată de durata de viață, animalele mai mari trăind, de obicei, mai mult și într-un ritm mai lent.

Când ne amintim că și liliecii tolerează bine bolile, putem vedea că a fi foarte sociabili înseamnă că membrii unei populații tipice de lilieci sunt susceptibili de a transmite o mulțime de boli unul altuia – și este puțin probabil să moară în acest proces.

Acest lucru face ca un grup tipic de lilieci să fie un focar pentru boli. Înseamnă, de asemenea, că bolile care pot infecta liliecii au șanse mari de a suferi mutații și de a se transforma în forme noi.

Deoarece sistemul imunitar al liliecilor îi protejează de boli, acestea pot rămâne în stare latentă în corpurile calde ale liliecilor timp de luni sau ani, având suficient timp la dispoziție pentru a evolua. Acesta este motivul pentru care liliecii ar putea fi surse importante de boli noi, precum și de transmitere a celor existente.

Zborul îi aduce pe lilieci mai aproape de noi

Liliecii se întâlnesc în întreaga lume și sunt foarte numeroși – peste 1.200 de specii diferite. Aceasta înseamnă că nu suntem niciodată prea departe de un liliac – mai ales că ei pot zbura pe distanțe lungi.

În unele părți ale lumii, nu trebuie să ne facem griji atâta timp cât nu ne ocupăm de lilieci. Liliecii insectivori, de exemplu, transmit boli oamenilor doar prin contact direct sau prin contaminarea alimentelor cu excrementele lor (ceea ce este foarte rar).

În alte locuri, liliecii ar putea mânca aceleași fructe ca și oamenii locali. Oamenii pot lua apoi boli din saliva liliecilor. În unele cazuri, liliecii înșiși sunt mâncați de oameni. Deoarece liliecii pot arăta sănătoși chiar și atunci când nu sunt, consumul unui liliac este deosebit de riscant.

Sursa: The Conversation.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii