Îmbătrânirea? De vină sunt mitocondriile

publicat de Florin Mitrea
66 vizualizări
Mâinile unei bătrâne

Oamenii au fost întotdeauna fascinați de conceptul de imortalitate, de-a lungul timpului existând numeroase legende despre fântâna tinereții sau despre poțiunea ce promitea viața fără de sfârșit. Chiar dacă aceste legende s-au transmis din generație în generație de-a lungul secolelor, astfel de poțiuni nu s-au materializat niciodată. Însă acest lucru s-ar putea schimba odată cu recenta descoperire potrivit căreia mitocondriile aflate pe moarte declanșează procesul de îmbătrânire.

Mitocondriile sunt structuri de dimensiuni mici, de formă alungită, din interiorul celulelor noastre și care produc energie pentru restul celulei. Adesea, o singură celulă poate conține mii de mitocondrii.

În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au descoperit că în membrana mitocondrială se formează pori atunci când celula îmbătrânește sau se îmbolnăvește, ceea ce duce la eliberarea conținutului său în interiorul celulei. Atunci când majoritatea mitocondriilor din celulă se dezintegrează, celula moare. Atunci când doar o mică parte din mitocondrii mor, celula continuă să supraviețuiască, dar funcțiile sale se diminuează, ca și cum ar îmbătrâni.

Cercetătorii au administrat șoarecilor bătrâni medicamente care opresc dezintegrarea mitocondriilor și au constatat că acest tratament a redus semnificativ problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea, așa cum sunt inflamațiile de la nivelul creierului și scăderea mobilității, echilibrului și a rezistenței osoase.

Chiar dacă medicamentele utilizate în acest studiu au redus semnificativ efectele îmbătrânirii asupra șoarecilor, tratamentele promițătoare aplicate la șoareci nu au fost întotdeauna de succes la oameni. Cu toate acestea, descoperirea legăturii dintre moartea mitocondriilor și îmbătrânirea celulară este un pas important către dezvoltarea unor tratamente sigure și eficiente pentru problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea omului.

Așadar, omenirea a trăit multe secole visând la imortalitate și la viața veșnică, iar aceste visuri ar putea deveni curând realitate.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii