O nouă subvariantă de Omicron, dominantă în Statele Unite

publicat de Florin Mitrea
44 vizualizări
Ilustrație Omicron

O nouă subvariantă a Omicron, denumită XBB.1.5, a devenit acum dominantă în Statele Unite și este probabil să se răspândească și în alte părți ale lumii.

Proporția infectărilor cu XBB.1.5 (sau Kraken) s-a dublat aproape în fiecare săptămână în S.U.A., spune Stuart Ray, de la John Hopkins School of Medicine, ceea ce face din XBB.1.5 varianta cu răspândirea cea mai rapidă. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor estimează că peste 40% dintre cazurile de COVID-19 din Statele Unite sunt datorate noii subvariante – o creștere masivă de la 1% la începutul lui decembrie. În partea de nord-est a S.U.A, XBB.1.5 ar putea reprezenta chiar și 75%.

Până acum, noua subvariantă a Omicron a fost identificată și în alte 28 de țări, inclusiv Australia și Marea Britanie. Chiar dacă autoritățile din Marea Britanie nu raportează îmbolnăvirile de COVID-19 în funcție de subvarianta de virus implicată, Wellcome Stranger Institute estimează că, la mijlocul lunii decembrie, XBB.1.5 reprezenta până la 4% din cazurile de COVID-19 din regat.

XBB.1.5 a apărut după ce alte două subvariante anterioare ale lui Omicron  au făcut schimb de material genetic în corpul aceluiași individ. Așadar, XBB.1.5 este similară cu alte subvariante, însă prezintă unele caracteristici ce în conferă avantaje, dintre care una ar putea fi o capacitate mai bună de a se lega și infecta celulele umane.

De asemenea, se pare că XBB.1.5 ocolește mai bine sistemul imunitar decât subvariantele anterioare, datorită unor modificări la nivelul proteinei spike. Un studiu preliminar al cercetătorii de la Academia de Științe din China a descoperit că subvarianta XBB.1.5 prezintă o capacitate mai mare a de ocoli anticorpii din probele de sânge colectate de la 116 persoane care fuseseră anterior vaccinare sau se recuperaseră după COVID-19.

Totuși, această nu înseamnă că vaccinurile nu oferă nicio protecție împotriva acestei subvariante cu răspândire rapidă. Numeroase dovezi arată că persoanele vaccinate cu cel puțin două doze prezintă un risc mai redus de a se îmbolnăvi de o formă gravă de COVID-19 sau de a muri, chiar și în cazul noilor variante. Anticorpii împotriva tulpinilor mai vechi sunt activați de expunerea la noile subvariante, chiar dacă potrivirea nu este de 100%.

Protecția este chiar mai bună în cazul vaccinurilor concepute pentru două variante ale Omicron, autorizate recent în S.U,A și Marea Britanie, care acționează asupra unor subvariante mai apropiate de XBB.1.5.

Vestea bună este faptul că multe tratamente pentru COVID-19, inclusiv medicamentele antivirale precum Paxlovid, rămân eficiente împotriva subvariantei XBB.1.5. Măsurile de prevenție, cum sunt purtarea măștii și aerisirea spațiilor închise, vor contribui la încetinirea răspândirii noii subvariante.

Sursa: New Scientist

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii