Urșii negri americani își schimbă culoarea blănii

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări
Ursul negru american

Unii urși negri americani (Ursus americanus) din vestul Statelor Unite au evoluat pentru a avea o blană de culoarea scorțișoarei. Probabil că nouă nuanță se datorează unei variante genetice similară cu cea care produce albinismul la oameni.

Oamenii de știință din Statele Unite și Japonia au analizat mostre de ADN de la 152 de urși negri americani de pe continentul nord-american și au constatat că urșii din statele vestice (cum ar fi Nevada, Arizona și Idaho) sunt mai predispuși să aibă o blană de culoare roșiatică.

Cercetătorii au descoperit o mutație, denumită R153C, la nivelul genei TYRP1 (tyrosinase-related protein 1), care produce o modificare a pigmentării blănii, făcând-o să capete culoare unei monede de cupru.

Această mutație a apărut în urmă cu aproximativ 9.360 de ani și s-a răspândit lent în cadrul populației de urși. Blana de culoarea scorțișoarei este mai rar întâlnită la urșii negri din alte regiuni ale S.U.A., inclusiv Marile Lacuri și Nord-est, deoarece mutația nu a avut suficient timp să se răspândească prin migrație naturală.

Pentru a ajunge în estul Satelor Unite, urșii nu străbat Marile Câmpii, ci ei trebuie să călătoresc spre nord, până în Canada, apoi să traverseze preeriile canadiene, în jurul Marilor Lacuri și să coboare înapoi în est. Iar acestă migrație durează foarte mult timp.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă mutația are vreo legătură cu termoreglarea, un mecanism prin care mamiferele își reglează temperatura corpului, sau cu competiția cu o altă specie de urs cu blana de culoarea scorțișoarei – ursul grizzly (Ursus arctos horribilis).

Modelările realizate de cercetători sugerează că gena este adaptativă într-un anumit fel, dar nu este clar la ce anume se adaptează. Ambele ipoteze (termoreglarea și competiția cu urșii grizzly) nu au putut fi susținute cu dovezi solide. Se pare că mutația oferă un avantaj ce ține de selecție.

Interesant este faptul că mutația este similară cu o mutație întâlnită la oameni, cunoscută sub denumirea de albinism oculocutanat de tip 3, care determină apariția părului și pielii deschise la culoare – două semne distinctive ale albinismului. În unele cazuri, ea poate duce la o vedere mai slabă.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii