Un nou studiu arată de ce afinele sunt albastre

publicat de Florin Mitrea
34 vizualizări
Afinele pe o rămurică

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au descoperit de ce afinele au culoarea albastră. Noul studiu, condus de cercetătoarea Rox Middleton, oferă perspective fascinante asupra naturii și pregătește terenul pentru potențiale tehnici inovative în colorare.

Echipa de cercetători a dezvăluit că nuanța albastră a afinelor, ca și cea a fructelor de porumbar sau ienupăr, nu se datorează pigmentării fructului, ci mai degrabă unor structuri minuscule din stratul fin de ceară ce acoperă fructul.

Stratul de ceară conține structuri care reflectă lumina albastră și ultravioletă (UV), producând astfel o colorație albastru-violet vizibilă pentru oameni și păsări. Această reflectare a luminii albastre și UV se datorează interacțiunii dintre cristalele aranjate aleatoriu la nivelul cerii epicuticulare și lumină – un mecanism anterior necunoscut.

Culoarea albastră a afinelor nu poate fi „extrasă” prin presare, deoarece ea nu este localizată în sucul pigmentat ce poate fi stors din fructe. Drept urmare, cercetătorii au îndepărtat ceara și au recristalizat-o separat, creând astfel un nou înveliș de culoare albastru-violet.

Acest colorant ultrasubțire, care are o grosime de doar doi micrometri, este albastru și reflectă lumina ultravioletă – de unde și posibilitatea dezvoltării unor noi tehnici de colorare inspirate din natură.

Noul studiu îmbogățește cunoștințele noastre despre complexitatea funcțională a învelișurilor de ceară întâlnite la numeroase plante. Aceste învelișuri îndeplinesc mai multe roluri, printre care cel de strat hidrofob, însă studiul arată și rolul lor în colorarea părților plantei.

În continuare, echipa de cercetători își propune să găsească metode simple de recreare și aplicare a acestui înveliș, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor vopseluri sustenabile și biocompatibile, dacă nu chiar comestibile. Astfel de vopseluri ar putea emula capacitățile multifuncționale ale învelișurilor biologice naturale, cu aplicații promițătoare în diferite domenii.

Afinele

Afinele sunt fructe mici, rotunde, care sunt cunoscute pentru aroma lor dulce și ușor acidulată (acrișoară), ceea ce le face o alegere populară pentru utilizarea într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi plăcintele, brioșele și gemurile.

Afinele sunt renumite, de asemenea, pentru beneficiile aduse sănătății. Ele sunt  bogate în vitaminele C și K, fibre și antioxidanți - compuși care protejează organismul împotriva radicalilor liberi (molecule care afectează celulele și contribuie la îmbătrânire sau cancer).

Sursa: Earth.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii