Cele mai dăunătoare cinci specii invazive

publicat de Florin Mitrea
105 vizualizări
Pisică și pasăre

Speciile invazive pot face ravagii în ecosistemele locale, iar înlăturarea daunelor produse de ele vine cu un preț foarte mare.

Acești invadatori, deseori introduși într-un ecosistem în mod neintenționat (sau intenționat, pentru a combate alți dăunători) de către oameni, pot transmite boli noi, pot devasta recolte sau pot devora infrastructuri esențiale. Din 1970 până în 2017, astfel de invazii au costat economia globală cel puțin 1,28 trilioane de dolari, sub formă de daune produse și cheltuieli pentru controlul lor, conform unui raport al cercetătorilor din 31 martie, publicat în Nature. Pe măsură ce lumea devine tot mai interconectată și speciile invazive ajung în noi habitate, aceste costuri sunt în creștere.

„Timp de decenii, cercetătorii au evaluat impactul semnificativ al speciilor invazive, însă problema nu este bine cunoscută de către publicul larg și factorii de decizie politică”, spune Boris Leroy, biogeograf la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, Franța. „Prin estimarea costurilor globale, sperăm să ridicăm nivelul de conștientizare și să identificăm cele mai costisitoare specii.”

Leroy și colegii săi au studiat peste 19.000 de articole publicate, care detaliau costurile diferitelor invazii care au survenit în anumite perioade. Apoi, echipa a construit un model statistic care a estimat costurile anuale, ajustate cu diferiți factori, cum ar fi inflația, diferitele valute și perioadele de timp. Între anii 1970 și 2017, costurile anuale aproape că s-au dublat la fiecare șase ani, atingând o valoare totală de 162,7 miliarde de dolari în anul 2017.

Intensificarea comerțului global în această perioadă le-a dat invadatorilor mai multe oportunități să călătorească împreună cu mărfurile transportate de vapoare și avioane. Iar defrișările și extinderea terenurilor agricole probabil că au accelerat răspândirea lor, permițând accesul mai facil la teritorii noi.

În ansamblu, înlăturarea daunelor produse de speciile invazive a costat 892 miliarde de dolari, aproape de 13 ori mai mult decât cele 66 de miliarde de dolari cheltuite pentru gestionarea invaziilor.

Să aruncăm o privire mai atentă la cele mai păgubitoare cinci specii invazive.

Țânțarii Aedes (A. albopictus și A. aegypti) – daune de circa 149 miliarde de dolari

Țânțarul-tigru asiatic (A. albopictus) a ajuns în Statele Unite la mijlocul anilor 1980, prin intermediul anvelopelor uzate expediate din Asia sa natală. Detectat pentru prima oară în Houston, Texas, s-a răspândit rapid în 40 de state. De asemenea, a invadat părți din Europa, America de Sud, Africa și Australia. A. aegypti sau țânțarul febrei galbene este originar din Africa subsahariană și s-a răspândit în restul lumii prin mijloace similare.

Împreună, aceste două specii de țânțari produc daune semnificative sănătății publice, deoarece transmit boli precum Zika, chikungunya, febra galbenă și febra Dengue. Pe măsură ce țânțarii se răspândesc, la fel se întâmplă și cu impactul acestor boli.

Șobolanii (Rattus) – daune de circa 66 miliarde de dolari

Răspândirea la scară globală a acestor rozătoare se datorează călătoriilor cu vapoarele. Odată ajunși într-un anumit loc, șobolanii deseori înlătură celelalte mamifere mici, dar pot afecta și păsările sau speciile acvatice. Pe insule, șobolanii au determinat extincția multor specii. De exemplu, șobolanul de Pacific, originar din partea de sud-est a Asiei continentale, a îndepărtat cel puțin 1.000 de specii de păsări de pe insule.

Daunele asociate cu șobolanii rezultă din aceste pierderi ale biodiversității, însă rozătoarele pot afecta și recoltele, distruge proprietățile și transmite boli (cum este ciuma bubonică).

Pisicile (Felis catus) – daune de circa 52 miliarde de dolari

Originare din Europa și Orientul Mijlociu, aceste feline s-au răspândit pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Pisicile sunt prădători excelenți și se pot hrăni cu o varietate de animale, de la insecte la păsări.

După unele estimări, pisicile ucid anual un miliard de păsări numai în Statele Unite ale Americii. Majoritatea pagubelor produse de pisici provin din impactul asupra biodiversității native și din pierderile aduse vânătorii păsărilor (în special rațe, fazani și potârnichi) și turismului (observarea păsărilor).

Termitele (Coptotermes formosanus) – daune de circa 19 miliarde de dolari

Aceste termite subterane originare din estul Asiei s-au răspândit pe tot globul prin intermediul comerțului. Termitele pot trăi oriunde există celuloză (cum ar fi lemnul) și umezeală. Apetitul lor pentru lemn poate face ravagii printre diferitele tipuri de structuri, de la locuințe la poduri. Deși pot afecta culturile agricole, impactul lor se datorează daunelor aduse infrastructurii.

Furnicile de foc (Solenopsis invicta) – daune de circa 17 miliarde de dolari

Furnicile de foc devin specia dominantă de furnici atunci când sunt introduse într-o nouă regiune, datorită tacticilor de hrănire agresive, care includ utilizarea de ace puternice și mușcături. Originare din America de Sud, aceste furnici au ajuns în Statele Unite în anii 1930 prin intermediul vapoarelor, cel mai probabil ascunse în solurile aduse din regiune. Ele s-au mai răspândit în Australia, Noua Zeelandă, China și în Caraibe.

Coloniile de furnici de foc au impacturi pe scară largă; ele se pot hrăni cu o diversitate de răsaduri, de la citrice la soia, pot reduce suprafața pășunilor și pot înțepa sau mușca animalele și oamenii.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii