Bondarii pot detecta umiditatea unei flori

publicat de Florin Mitrea
101 vizualizări
Bondar pe o floare

Umiditatea florală, o regiune cu umiditate ridicată din partea superioară a florii, apare la numeroase specii de plante și poate influența aspectul acestora. Aceasta este creată printr-o combinație între evaporarea nectarului și transpirația florii, deși contribuția fiecăruia dintre aceste influențe variază de la specie la specie.

Influența variației umidității florale asupra comportamentului de hrănire al insectelor este puțin înțeleasă și a fost demonstrată doar la o singură specie de polenizatori – Hyles lineate, o specie de molii care polenizează frecvent trandafirii din specia Oenothera caespitosa.

„Știm că diferitele specii de plante produc flori cu tipare distincte de umiditate, care diferă de cele ale aerului înconjurător”, a declarat dr. Michael Harrap, autorul principal al studiului și cercetător la Școala de Științe Biologice a Universității din Bristol și la Centrul pentru Cercetări în Comportamentul Animalelor de la Universitatea din Exeter. „Faptul că albinele pot folosi aceste tipare pentru găsirea hranei arată că plantele și-au dezvoltat o sumedenie de căi diferite pentru atragerea polenizatorilor.”

Pentru a verifica dacă umiditatea florală poate fi utilizată și de alți polenizatori comuni mai răspândiți, dr. Harrap și colegii săi au proiectat flori artificiale, care prezentau niveluri de umiditate relevante din punct de vedere biologic, similare cu cele întâlnite la plantele cu flori.

Cercetătorii au mai construit un senzor robotic care putea măsura cu acuratețe forma tiparelor de umiditate.

Bondarii din specia Bombus terrestris au demonstrat o preferință spontană pentru florile cu o umiditate florală ridicată. Mai mult, experimentele au arătat că bondarii sunt capabili să utilizeze diferențele din umiditatea florală pentru a face o distincție între florile bogate în hrană și cele sărace în hrană.

Studiul nostru arată că bondarii nu numai că utilizează informațiile senzoriale pentru a-și schimba comportamentul, ci și că ei sunt capabili să facă o distincție între diferitele tipare de umiditate, similar cu modul în care aceste insecte învață să recunoască mirosul sau culoarea unei flori, a declarat dr. Natalie Hempel de Ibarra, coautor al studiului și cercetător la Centrul pentru Cercetări în Comportamentul Animalelor de la Universitatea din Exeter.

„Dacă tiparele de umiditate sunt importante pentru atragerea polenizatorilor, ele ar putea reprezenta unul dintre diferitele semnale (cum ar fi coloritul, mirosul și aspectul) pe care florile le utilizează în același timp și care pot ajuta albinele să identifice florile mai ușor”, a adăugat dr. Sean Rands, coautor al studiului și cercetător la Școala de Științe Biologice a Universității din Bristol. „Eficiența tiparelor de umiditate ar putea depinde de umiditatea mediului din jurul florii; schimbările climatice ar putea afecta această umiditate a mediului, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra vizitării florilor de către albine, deoarece eficiența tiparelor umidității va fi alterată.”

Rezultatele studiului au fost publicate în Experimental Biology.

Sursa: Sci.news

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii