Ambele specii de elefanți africani sunt acum în pericol

publicat de Florin Mitrea
261 vizualizări
Turmă de elefanți

Braconierii care ucid elefanții din Africa pentru fildeș au împins specia până la limita extincției, cele două specii de elefant african fiind declarate în pericol de dispariție pentru prima dată, potrivit unui articol din NewScientist.

”Este un moment important, dar și serios în același timp”, spune Kathleen Gobush, membră a African Elephant Specialist Group din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). IUCN clasifică acum elefantul african de pădure (Loxodonta cyclotis) drept critic periclitat, ultimul pas înainte de a fi declarat dispărut din sălbăticie, în timp ce elefantul african de savană (Loxodonta africana) a fost declarat pe cale de dispariție. Anterior, ambele specii erau considerate vulnerabile.

Includerea pe Lista Roșie a IUCN este prima după ce elefanții din Africa sunt considerați ca fiind două specii distincte, după numeroasele dovezi acumulate în ultimul deceniu. Numărul elefanților de pădure a scăzut cu 86% între 1984 și 2015, iar cel al rudelor lor din savană s-a redus cu 60% între 1965 și 2015, conform unor informații obținute din 495 de situri. Se crede că în Africa au mai rămas doar aproximativ 415.000 de elefanți. Acest număr ar putea părea mare, însă riscul de extincție este determinat de viteza declinului.

Principalul motiv pentru care elefanții din Africa sunt pe cale de dispariție este comerțul ilegal cu animale sălbatice, alimentat în principal de cerințele din sud-estul Asiei. În timp ce braconajul a atins un vârf în anul 2011, acesta nu a fost stopat în totalitate. ”Braconajul este o amenințare pentru animalele din sălbăticie, iar unele habitate sunt mai amenințate decât altele”, spune Gobush.

Cererea de colți de elefant din Asia de Sud-Est nu este singura presiune asupra animalelor. Creșterea populației umane determină și ea pierderea și degradarea habitatelor. Botswana și Gabon sunt două pete albe pe hartă, unde voința politică, fondurile pentru conservare și densitatea mai redusă a populației umane au făcut ca numărul elefanților să rămână stabil sau chiar să crească.

Vor fi necesari mulți ani pentru refacerea populațiilor după declin. Elefanții – în mod particular cei de pădure – au o rată de reproducere lentă, gestația durând în jur de doi ani.

Gobush afirmă că nu este posibilă estimarea orizontului de timp în care elefanții vor deveni extincți, dar că încă mai există timp pentru luarea de măsuri. ”Sperăm ca această analiză să reînnoiască atenția asupra acestor două specii și va atrage sprijin nou în privința monitorizării, stopării braconajului și a cererii de fildeș”, conchide cercetătoarea.

Din aceeași categorie

© 2022  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii