Viața pe Proxima b nu trece printr-o perioadă prea bună

publicat de Florin Mitrea
231 vizualizări
Proxima Centauri (ilustrație)

Cea mai apropiată exoplanetă de noi, planeta Proxima b, care orbitează steaua Proxima Centauri, se confruntă cu o vreme spațială urâtă produsă de steaua sa. Deși studiile anterioare privind vremea din sistemul stelar al Proximei s-au bazat doar pe ipoteze, noile descoperiri confirmă această imagine sumbră.

Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Pământ, are pe orbită o lume stâncoasă situată în zona locuibilă a stelei. Zona locuibilă este importantă deoarece astronomii cred că în această regiune o planetă poate găzdui apa în stare lichidă. Dacă planeta ar fi mai aproape de stea, atunci radiația intensă ar evapora orice urmă de apă, iar dacă planeta ar fi prea departe de stea, atunci ea nu ar primi suficientă căldură și toată apa s-ar transforma în gheață.

Astronomii sunt foarte interesați de zonele locuibile din jurul stelelor, deoarece aici există cele mai mari șanse de apariție a vieții așa cum o cunoaștem noi. De aceea, nu este de mirare că Proxima b este intens studiată.

Din nefericire, orice forme de viață care ar putea numi această planetă casă ar avea de înfruntat condiții deosebit de ostile. Proxima Centauri este o stea pitică roșie, cu doar o fracțiune din masa Soarelui. Datorită dimensiunilor sale mici, fuziunea nucleară are loc mult mai aproape de suprafața stelei. Acest lucru face ca suprafața să fie mult mai turbulentă decât în cazul Soarelui, ceea ce amplifică intensitatea câmpului magnetic.

La rândul lor, liniile de câmp magnetic pot expulza în mediul înconjurător radiații puternice și particule cu energie înaltă. Acest lucru nu constituie o problemă pentru planetele situate departe de stea. Însă, deoarece stelele precum Proxima Centauri nu sunt la fel de strălucitoare ca soarele nostru, zonele lor locuibile sunt mult mai aproape – destul de apropiate de stea încât „locuibil” să fie un cuvânt prea generos.

Chiar dacă astronomii știau deja că orice viață pe Proxima b ar fi deosebit de dificilă, ei nu cunoșteau cu exactitate situația câmpului magnetic al Proximei Centauri și își bazau deducțiile pe observațiile unor stele similare.

Noul studiu a utilizat hărți de înaltă rezoluție ale câmpului magnetic al Proximei Centauri pentru a dezvolta un model al vântului stelar. Rezultatele au arătat că situația este sumbră așa cum s-a crezut: Proxima b primește de aproximativ o mie de ori mai multă radiație decât Pământul.

Acest lucru face extrem de dificilă formarea unei atmosfere, ca să nu mai vorbim de existența apei în stare lichidă. Deși nu este exclusă în totalitatea existența vieții pe o astfel de lume, orice potențiale forme de viață ar avea de înfruntat condiții extreme pe această exoplanetă.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii