Un îndulcitor obișnuit suprimă sistemul imunitar la șoareci

publicat de Florin Mitrea
32 vizualizări
Cristale de îndulcitor artificial

Dozele mari de sucraloză – un îndulcitor sintetic de 600 de ori mai dulce decât sucroza – reduc răspunsurile imunitare la șoareci, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

Cercetătorii nu au studiat efectele îndulcitorului asupra oamenilor și cred că este puțin probabil ca aportul normal de sucraloză să fie nociv. Însă studiul sugerează că îndulcitorul are efecte biologice dincolo de stimularea gustului.

Îndulcitorii sintetici au început să fie investigați în ultimele decenii, deoarece oamenii de știință au descoperit că unii înlocuitori ai zahărului au efecte biologice, cum este perturbarea florei microbiene intestinale.

Pentru a stabili dacă sucraloza are vreun efect asupra sistemului imunitar, cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au efectuat teste de laborator în care celulele imunitare denumite celule T (limfocite T), prelevate de la oameni și șoareci, au fost expuse la îndulcitor. Rezultatele au arătat că sucraloza a afectat capacitatea celulelor T de a se replica și de a se specializa.

Pentru a vedea dacă efectele sunt aceleași și la animalele vii, cercetătorii au administrat șoarecilor apă cu sucraloză, într-o doză echivalentă cu limita maximă de siguranță. Șoarecii respectivi prezentau o infecție bacteriană sau o tumoare, ceea ce a permis echipei să observe răspunsul sistemului imunitar. Șoarecii hrăniți cu sucraloză au arătat semne ale afectării răspunsurilor celulelor T, iar atunci când administrarea de îndulcitor sintetic a fost oprită, sistemul imunitar a început să dea semne de revenire.

Îndulcitorul pare se afecteze doar limfocitele T, nu și alte celule imunitare, cum sunt celulele B și celulele mieloide, și nu se acumulează în interiorul celulelor T. Studiile anterioare arătaseră că sucraloza poate afecta fluiditatea membranelor celulare, ceea ce ar putea face mai dificilă comunicarea dintre celulele T.

Efectele sucralozei asupra sistemului imunitar nu sunt doar negative. Rezultatele studiului arată că îndulcitorul ar putea fi utilizat în terapiile pentru tratarea bolilor autoimune. Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au administrat doze mari de sucraloză unor șoareci modificați genetic, predispuși la diabet de tip 1 – o boală autoimună care face ca limfocitele T să atace celulele pancreatice. După circa 30 de săptămâni, doar o treime dintre șoarecii hrăniți cu îndulcitorul sintetic dezvoltaseră boala; în schimb, toți șoareci care primiseră apă simplă s-au îmbolnăvit.

Autorii studiului susțin că, dacă studiile ulterioare vor constata aceleași efecte și la oameni, atunci sucraloza ar putea fi administrată împreună cu alte medicamente imunosupresive convenționale.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii