Marele Atractor, direcția în care se îndreaptă galaxia noastră

publicat de Florin Mitrea
20 vizualizări
Marele Atractor

Galaxia noastră și alte galaxii din vecinătate sunt atrase către o regiune specifică a spațiului denumită Marele Atractor (The Great Attractor). Acesta se află la aproximativ 150 de milioane de ani-lumină față de noi, iar deocamdată astronomii nu știu ce este.

Unul dintre motivele pentru care Marele Atractor este atât de misterios este faptul că se află pe direcția Zonei de Obscuritate Galactică. Aceasta este direcția generală către centrul galaxiei noastre, în care există atât de multe gaze și praf încât nu putem vedea foarte departe în spectrul vizibil.

Cu toate acestea, putem vedea cum Calea Lactee și alte galaxii din apropiere se deplasează către Marele Atractor, ceea ce sugerează că ceva face ca toate lucrurile să se îndrepte în acea direcție. În acea regiune ar putea exista ceva extrem de masiv sau un fenomen necunoscut nouă.

Atunci când dovezile existenței Marelui Atractor au fost descoperite în anii 1970, nu exista posibilitatea de a vedea prin Zona de Obscuritate Galactică. Însă, chiar dacă regiunea respectivă blochează cea mai mare parte a luminii vizibile, gazul și praful nu blochează prea mult din radiațiile infraroșii și razele X. De aceea, pe măsură ce telescoapele cu raze X au devenit din ce în ce mai puternice, am început să putem vedea obiecte din această regiune misterioasă. Ceea ce astronomii au descoperit în regiunea Marelui Atractor a fost un superroi de galaxii denumit Roiul Norma (Norma Cluster). Masa sa este de circa 1.000 de trilioane de mase solare, adică de mii de galaxii.

Dincolo de Marele Atractor

Roiul Norma este masiv, iar galaxiile locale se îndreaptă către el, dar aceasta nu explică pe deplin mișcarea galaxiilor locale. Masa Marelui Atractor nu este suficient de mare pentru a exercita o astfel de atracție. Dacă ne uităm la o regiune de spațiu și mai mare, vedem că galaxiile locale și Marele Atractor se deplasează către ceva și mai mare – Superroiul Shapley (Shapley Supercluster). Acesta conține peste 8.000 de galaxii și are o masă de peste zece milioane de miliarde de mase solare. De fapt, Superroiul Shapley este cel mai masiv roi galactic pe o rază de un miliard de ani-lumină, iar orice galaxie din acest colț al universului se îndreaptă către el.

Așadar, ne îndreptăm spre Marele Atractor, care, în ciuda numelui său glorios, pare a fi doar un grup masiv de galaxii ascunse vederii noastre.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii