Sagittarius A*, înconjurată de câmpuri magnetice ordonate

publicat de Florin Mitrea
18 vizualizări
Câmpuri magnetice în jurul lui Sagittarius A

Astronomii au realizat cea mai bună imagine a câmpurilor magnetice din jurul lui Sagittarius A*, masiva gaură neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit unui raport publicat în The Astrophysical Journal Letters, în data de 27 martie. Imaginea arată că uriașa gaură neagră este înconjurată de structuri magnetice foarte ordonate, trăsături similare cu cele observate în jurul găurii negre supermasive din centrul galaxiei M87.

Cu ajutorul Telescopului Event Horizon, o rețea globală de telescoape care lucrează în tandem, oamenii de știință au capturat lumina polarizată provenită din jurul lui Sagittarius A*, aflată la o distanță de aproximativ 27.000 de ani-lumină față de Pământ. Lumina polarizată are undele orientate în aceeași direcție, cum ar fi în sus și în jos sau la stânga și la dreapta. Cartografierea unei astfel de lumini oferă astronomilor informații despre fenomenele magnetice subadiacente.

Câmpul magnetic cel mai apropiat de gaura neagră este relativ puternic, de aproximativ 30 de ori mai mare decât cel al Pământului, deși totuși la fel de puternic ca un magnet de frigider, spune astronomul Sara Issaoun, de la Centrul Harvard și Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, S.U.A. El este produs de particule încărcate electric din plasma densă și fierbinte care înconjoară discul de acreție al găurii negre, o colecție de gaz și praf care se îndreaptă în spirală către Sagittarius A*.

Gaura neagră din centrul Căii Lactee este foarte diferită față de cea din centrul M87. Aceasta din urmă cântărește până la 6 miliarde de sori, se află într-o galaxie eliptică gigantică și ejectează un jet puternic de plasmă vizibil la toate lungimile de undă. Sagittarius A* cântărește doar 4 milioane de sori, se află într-o galaxie spirală mai mică și pare să nu ejecteze materie.

Având în vedere astfel de diferențe, „ne-am așteptat să vedem proprietăți diferite ale câmpurilor lor magnetice”, spune Issaoun. Faptul că ambele câmpuri magnetice sunt foarte ordonate sugerează că astfel de câmpuri sunt omniprezente în jurul găurilor negre și influențează modul în care aceste aspiratoare cosmice cresc și evoluează.

Sagittarius A*

Sagittarius A* (Sgr A*) este gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Văzută de pe Pământ, ea este situată la granița dintre constelațiile Săgetătorul (Sagittarius) și Scorpionul (Scorpio), la aproximativ 5,6° sud de ecliptică, vizual aproape de Roiul Fluturele (M6) și Lambda Scorpii (un sistem format din trei stele, al doilea ca strălucire din Constelația Scorpionului). Obiectul este o sursă de unde radio strălucitoare și foarte densă.

Gaura neagră a fost descoperită în anul1974, de către Bruce Balick și Robert L. Brown. Asteriscul din denumirea sa a rolul de a o diferenția de regiunea Sagittarius A din care face parte.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii