Coliziunile dintre galaxii și formarea stelelor

publicat de Florin Mitrea
11 vizualizări
Coliziunile dintre galaxii - Galaxia AM 1054-325

Potrivit unui studiu realizat cu Telescopul Spațial Hubble al NASA, coliziunile dintre galaxii creează condiții pentru formarea stelelor și a planetelor, nu pentru distrugerea acestora. Studiul a analizat 12 galaxii prevăzute cu cozi de gaze, praf și stele formate în urma unor astfel de coliziuni. Echipa a descoperit 425 de roiuri de stele nou-născute în cadrul acestor cozi, fiecare conținând până la un milion de astfel de stele.

„Pe măsură ce galaxiile se contopesc, norii de gaz intră în coliziune și în colaps, creând un mediu cu presiune înaltă în care se pot forma stelele”, spune Jane Charlton, profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite. „Partea interioară acestor contopiri au fost intens studiate, dar se știau puține lucruri despre formarea stelelor în resturile care rezultă de la coliziunile dintre galaxii.”

Atunci când galaxiile interacționează, forțele gravitaționale atrag fluxuri enorme de praf și gaz. Aceste interacțiuni alungesc brațele spirale ale galaxiei, iar roiurile de stele situate de-a lungul cozii apar ca un șirag de mărgele. Exemplu în acest sens sunt galaxiile Antennae și Mice.

Ce implicații au coliziunile dintre galaxii

În cadrul noului studiu, echipa de cercetători a utilizat o combinație de observații noi și date mai vechi provenite de la Telescopul Hubble pentru de determina vârsta și masa roiurilor de stele din cozile celor 12 galaxii. Apoi au identificat rata formării stelelor cu ajutorul datelor de la două telescoape cu ultraviolete amplasate pe orbita Pământului (Galaxy Evolution Explorer și Neil Gehrels Swift Observatory).

Cercetătorii au descoperit că multe dintre roiurile de stele din cozile galaxiilor studiate sunt foarte tinere – au doar 10 milioane de ani. În plus, roiurile par a se forma cu aceeași rată pe toată lungimea cozilor galactice, întinse pe mii de ani-lumină.

„Este surprinzător să observi o mulțime de stele noi în cozile [galactice]. Acest fapt ne spune multe lucruri despre eficiența formării roiurile de stele. În cadrul cozilor galactice se formează noi generații de stele, care altfel nu ar fi existat.” – Michael Rodruck, autorul principal al studiului

Înainte de contopire, galaxiile erau bogate în nori de hidrogen molecular care ar fi putut rămâne inerte. Dar pe măsură ce acești nori au interacționat în timpul coliziunilor intergalactice, hidrogenul a fost comprimat până la punctul în care a declanșat formarea stelelor.

Potrivit cercetătorilor, soarta acestor roiuri de stele este incertă. Ele ar putea rămâne intacte și ar putea evolua în roiuri stelare globulare, cum sunt cele care orbitează planul exterior al galaxiei noastre. O altă posibilitate este aceea de a se dispersa pentru a forma un halou de stele în jurul unei galaxii spirale sau pentru a deveni stele solitare în spațiul intergalactic.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii