Renumitul telescop Arecibo nu va fi reconstruit

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Telescopul Arecibo

După ce faimosul radiotelescop Arecibo din Puerto Rico s-a prăbușit în urmă cu doi ani, mulți oameni de știință au sperat ca Fundația Națională pentru Știință (NSF) din S.U.A., care operează observatorul, va construi altul nou în locul său. În schimb, agenția a anunțat că va realiza, în locul telescopului, un centru educațional pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Această revizuire a planului fie că va accelera, fie ca va perturba profund cercetările științifice rămase în desfășurare la Arecibo.

NSF spune că urmează recomandările comunității științifice. „Nu închidem Arecibo”, spune Sean Jones, directorul departamentului de matematică și fizică al NSF. „Credem că această nouă abordare și acest nou centru vor reprezenta un catalizator pentru numeroase domenii de activitate.”

Agenția și-a anunțat planurile în data de 13 octombrie și a solicitat idei pentru înființarea și operarea unui centru educațional la Arecibo, cu un cost de operare anual estimat la 1-3 milioane de dolari americani, timp de cinci ani, începând cu anul 2023. Finanțarea ar putea să includă sau nu fondurile necesare funcționării laboratoarelor de cercetare aflate încă în uz la Arecibo, cum sunt antena radio cu diametrul de 12 metri și sistemul LIDAR, care utilizează lasere pentru studierea atmosferei.

Un centru educațional

Noul centru ar putea oferi suport pentru proiectele de astronomie aflate deja în derulare sau s-ar putea concentra pe alte arii de cercetare, cum ar fi științele biologice, spune James L. Moore III, directorul departamentului de educație și resurse umane al NSF. „Este momentul să ne imaginăm care ar fi posibilitățile.”

Observatorul Arecibo a fost multă vreme un punct central al educației în Puerto Rico, datorită renumitului săi telescop și locului său în istoria astronomiei. Studenții instruiți aici au devenit astronomi profesioniști și planetologi în numeroase țări.

Radiotelescopul cu diametrul de 305 metri prăbușit în anul 2020 a jucat un rol-cheie în numeroase domenii științifice din ultima jumătate de secol, inclusiv căutarea vieții extraterestre, descoperirea primei planete extrasolare și a undelor gravitaționale, studierea asteroizilor din apropierea Pământului și a emisiilor radio rapide.

NSF a operat observatorul din anii 1970, prin intermediul unor contractori. Agenția a încercat să reducă investițiile de la Arecibo începând cu anul 2006 pentru a finanța noi observatoare astronomice. Observatorul s-a confruntat cu o altă provocare în anul 2017, atunci când uraganul Maria a afectat telescopul, iar o serie de cutremure din anul 2020 au produs și mai multe daune.

Apoi a venit colapsul antenei de 305 metri. Unul dintre cablurile sale de susținere s-a rupt în august 2020, iar altul s-a rupt în noiembrie 2021, ceea ce a determinat NSF să ia decizia că observatorul nu mai poate fi reparat.

Observatorul nu mai există

Cercetările au continuat în laboratoarele mai mici din cadrul Observatorului Arecibo. Proiectele aflate în desfășurare vor fi finanțate până la final, după care cercetătorii pot alege să lucreze sub egida noului centru educațional.

Instrumentul LIDAR include un laser cu potasiu care studiază temperatura straturilor atmosferei Pământului și un echipament care analizează aerosolii din atmosferă. Antena cu diametrul de 12 metri servește ca nod în cadrul rețelei astronomice de distanță lungă operată de astronomii europeni. Un alt proiect de cercetare este studierea piticelor roșii și a zonei locuibile din jurul acestora.

Denumirea noului centru va fi Arecibo Center for STEM Education and Research.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii