Poluarea aerului poate amplifica efectele negative ale schimbărilor climatice

publicat de Florin Mitrea
223 vizualizări
Poluarea aerului

Impactul poluării aerului asupra sănătății omului, economiei și agriculturii diferă drastic în funcție de locul de pe planetă unde sunt emiși acești poluanți, potrivit unui studiu recent, care ar putea stimula unele țări să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Austin (Texas, S.U.A.) și Universitatea din San Diego (California, S.U.A.), publicat în Science Advances, este primul care simulează modul în care poluarea cu aerosoli afectează climatul și calitatea aerului de pe glob.

Aerosolii sunt particule solide minuscule și picături de lichid care contribuie la formarea smogului și sunt emise de către instalațiile industriale, centralele termice și autovehicule. Aceste particule afectează sănătatea oamenilor, productivitatea agricolă și economică sub forma unor tipare globale unice atunci când se face comparația cu emisiile de dioxid de carbon, care constituie ținta eforturilor actuale de atenuare a schimbărilor climatice.

Gaze cu efect de seră

Gazele cu efect de seră: surse și efecte asupra mediului

În spatele fenomenului de încălzire globală se află creșterea cantității de gaze cu efect de seră din atmosferă. Un gaz cu efect de seră este [...]

Deși dioxidul de carbon și aerosolii sunt emise, adeseori, simultan în timpul arderii combustibililor fosili, aceste două substanțe se comportă diferite în atmosfera Pământului, spune Geeta Persad, coautoare a studiului și profesor asistent la Universitatea din Austin.

„Dioxidul de carbon are același impact asupra climei, indiferent de sursa emisiei sale”, spune Persad. „Însă aerosolii tind să se concentreze în zona în care au fost emiși, astfel că impactul lor asupra sistemului climatic este foarte dependent de proveniența lor.”

Cercetătorii au descoperit că, în funcție de locul unde au fost emiși, aerosolii pot înrăutăți costul social al carbonului (costurile economice estimate pe care gazele cu efect de seră le induc în societate) cu până la 66%. Oamenii de știință au studiat opt regiuni-cheie: Brazilia, China, Africa de Est, Europa de Vest, India, Indonezia, Statele Unite ale Americii și Africa de Sud.

Aerosolii pot afecta direct sănătatea omului și climatul, independent de dioxidul de carbon. Ei sunt asociați cu impacturi negative puternice asupra sănătății atunci când sunt inhalați și pot afecta climatul prin influențarea temperaturii, precipitațiilor și a cantității de lumină solară care ajunge pe suprafața planetei.

Pentru a studia influența aerosolilor în comparație cu dioxidul de carbon, echipa de cercetători a creat un set de simulări climatice, folosind Community Earth System Model dezvoltat de National Center for Atmospheric Research din S.U.A. Ei au efectuat simulări prin care fiecare dintre cele opt regiuni a produs emisii identice de aerosoli și au cartografiat modul în care temperatura, precipitațiile și calitatea aerului de la suprafață erau afectate la nivelul întregului glob. Apoi au făcut legătura dintre aceste date și relațiile cunoscute dintre climat și calitatea aerului și mortalitatea infantilă, productivitatea agricolă și produsul intern brut din cele opt regiuni. În final, echipa a comparat costurile sociale totale ale impacturilor asociate cu aerosolii față de impacturile sociale ale emisiilor de dioxid de carbon din cele opt regiuni, producând hărți globale ale efectelor combinate ale aerosolilor și dioxidului de carbon.

Coș emisie gaze

Cum afectează gazele cu efect de seră Pământul?

Efectul de seră este o funcție naturală a atmosferei Pământului și face ca viața să fie posibilă pe planeta noastră.

Rezultatele dezvăluie o imagine variată și complicată. Emisiile din unele regiuni produc efecte climatice și asupra calității aerului de două până la zece ori mai puternice decât în alte regiuni și costuri sociale care, uneori, afectează regiunile vecine mai mult decât regiunea în care au loc emisiile de aerosoli. De exemplu, emisiile din Europa provoacă o mortalitate infantilă de patru ori mai ridicată în afara continentului decât în interiorul acestuia.

Însă autorii subliniază că emisiile de aerosoli sunt întotdeauna ceva rău atât pentru regiunea de origine, cât și pentru întreaga planetă.

Cercetătorii mai susțin că noile descoperiri creează noi potențiale motivații pentru ca țările să-și reducă emisiile. De exemplu, studiul a constatat că adăugarea costurilor aerosolilor la costurile carbonului ar putea dubla motivația Chinei de a-și reduce emisiile. Unele țări emergente, cum este cazul Indiei și al națiunilor din estul Africii, ar putea fi stimulate să colaboreze în privința reducerii emisiilor, deoarece ele sunt afectate puternic de emisiile vecinilor.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii