Plante cultivate în solul lunar colectat de misiunile Apollo

publicat de Florin Mitrea
148 vizualizări
Plante în sol lunar

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Florida, S.U.A., a arătat că este posibilă cultivarea plantei Arabidopsis thaliana în solul lunar colectat de misiunile Apollo 11, Apollo 12 și Apollo 17. Această specie este o plantă cu flori aparținând familiei Brassicaceae, alături de muștar, varză și ridiche, și este foarte valoroasă pentru experimentele de laborator.

Plantele sunt esențiale atunci când vine vorba despre ambițiile noastre de a explora spațiul. Fiind organisme model, ele oferă perspective privind fenomenele asociate cu spațiul cosmic, cum ar fi gravitația și radiațiile, dar funizează și componentele necesare pentru traiul omului în spațiu, cum ar fi hrana, oxigenul, reciclarea apei și captarea dioxidului de carbon.

În timp ce experimentele anterioare cu plante extraterestre s-au bazat pe configurații hidroponice, acest experiment a folosit soluri lunare pentru a înțelege cu ar putea crește plantele pe suprafața Lunii. Cercetătorii au folosit, de asemenea, un eșantion de sol lunar artificial din punct de vedere al compoziției, creat din cenușă vulcanică. Solurile din misiunile Apollo aveau fiecare propriile caracteristici: mostrele de la Apollo 11 au fost expuse la suprafețele lunare mai mult timp decât cele de la misiunile Apollo 12 sau 17, deoarece probele au fost colectate din diferite straturi de sol.

Cum a crescut grădina lunară?

Rezultatele au fost eterogene. Toate probele au germinat în mod normal la 48-60 de ore după plantare, răsadurile lunare prezentând tulpini și cotiledoane normale. Începând cu ziua șasea, cercetătorii au descoperit rădăcini slab dezvoltate în probele lunare, comparativ cu plantele crescute pe cenușă vulcanică. Din ziua a opta, creșterea părților aeriene ale plantelor a încetinit și a devenit mai variabilă: plantele cultivate pe solul lunar au avut nevoie de mai mult timp pentru dezvolta frunze, iar frunzele au fost mai mici în comparație cu cele de la plantele crescute pe solul artificial. Plantele cultivate pe solul adus de misiunile Apollo 12 și Apollo 17 au avut rezultate mai bune decât cele cultivate pe solul colectat de Apollo 11.

Analiza genetică a plantelor cu aspect bolnav a constatat exprimarea a peste 1.000 de gene asociate cu stresul la diferite niveluri ale plantelor cultivate pe cenușă vulcanică. Plantele Apollo 11 au exprimat, de asemenea, mai multe gene în mod diferit, comparativ cu Apollo 12 și Apollo 17.

Dintre aceste gene, 71% au fost asociate cu stresul cauzat de săruri, metale și molecule reactive cu conținut de oxigen. Cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora razelor cosmice și vântului solar care au deteriorat solurile lunare.

Deși plantele s-au dezvoltat mai puțin, experimentul a demonstrat că solul lunar poate susține viața plantelor. Din păcate, cercetării nu au publicat niciun comentariu privind aroma plantelor cultivate.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii