Având în vedere vârsta și dimensiunile galaxiei noastre, Calea Lactee, ar trebui să existe civilizații inteligente peste tot în jurul nostru. Însă unde este toată lumea? Un nou studiu sugerează că civilizațiile extraterestre ar fi prea avansate pentru a putea fi detectate de noi.
Dacă extratereștrii s-ar uita către Pământ, ei ar putea detecta o rază de lumină reflectată de panourile noastre solare. Așadar, cercetătorii americani au căutat să vadă dacă pot face același lucru în privința vieții extraterestre. Ei au simulat o exoplanetă similară Pământului, cu diferite niveluri de acoperire cu panouri solare, apoi au verificat dacă un telescop avansat poate detecta panourile de la o distanță de 30 de ani-lumină.
Se pare că telescopul le-ar putea detecta, dar nu fără probleme. Aproximativ 23% din uscatul planetei ar trebui să fie acoperită cu panouri solare pentru ca metoda să funcționeze. În plus, telescopul ar avea nevoie de sute de ore de observații pentru a identifica semnalul în zgomotul de fond. Aceasta înseamnă că descoperirea civilizațiilor foarte avansate este la fel de dificilă ca descoperirea celor lipsite de tehnologie.
În loc de a aștepta civilizațiile extraterestre să ajungă la noi, astronomii caută proactiv indicii ale vieții în cosmos. Astfel de indicii includ biosemnături, cum este metanul din atmosfera unei exoplanete, și tehnosemnături, cum sunt transmisiile radio.
Noul studiu a ales panourile solare ca referință pentru tehnosemnături deoarece cercetările anterioare arătaseră că ele ar trebui să reflecte puternic lumina ultravioletă, mai mult decât celelalte lungimi de undă ale luminii. În plus, panourile solare sunt alegerea logică pentru generarea energiei unei civilizații, având în vedere abundența siliciului și a luminii solare în cosmos.
Însă cercetătorii au descoperit că lumina solară este aproape prea eficientă pentru a fi o bună tehnosemnătură. Mai întâi ei au calculat suprafața de uscat necesară pentru ca panourile solare să genereze suficientă energie pentru nevoile noastre, pe baza datelor din anul 2022. Această suprafață ar trebui să fie de 2,4% din uscat, chiar dacă energia solară ar fi singura noastră sursă de energie. Chiar și la o populație de 10 miliarde, procentul nu ar depăși 3%, iar la o populație de 30 de miliarde ar ajunge la sub 9%.
Drept urmare, nu este nevoie ca 23% din suprafața uscatului să fie acoperită cu panouri solare. Însă această acoperire este necesară pentru a putea vedea civilizația extraterestră. Deci descoperirea extratereștrilor în acest fel este puțin probabilă. Acest fapt are implicații majore pentru Paradoxul Fermi, care arară discrepanța dintre cât de răspândită ar trebui să fie viața în univers și lipsa dovezilor în această direcție.
Calea Lactee este atât de vastă și de veche încât, din punct de vedere statistic, ar trebui să există suficiente civilizații inteligente care să fi colonizat propriile sisteme stelare și cel puțin câteva care să se fi răspândit prin galaxie. Unele dintre explicațiile acestei „liniști depline” sunt faptul că Pământul este localizat într-o regiune liniștită a galaxiei sau că nu dispunem de tehnologia potrivită pentru a detecta extratereștrii. Poate că suntem excluși în mod deliberat sau poate că chiar suntem singuri.
Noul studiu mai adaugă o altă posibilitate. Poate că civilizațiile extraterestre avansate nu sunt obligate să se extindă în toate galaxia, deoarece ele pot atinge o populație și un nivel energetic sustenabile chiar dacă ating un nivel de viață foarte ridicat, spune Ravi Kopparapu, planetolog la Goddard Space Flight Center al NASA și autorul principal al studiului. Astfel de civilizații s-ar putea răspândi în propriul lor sistem stelar sau spre stelele vecine, dar niciodată la nivelul întregii galaxii.
În plus, structurile întinse pentru captarea luminii solare ar putea chiar să fie depășite dacă ne gândim la ce fel de tehnologie ar putea avea la dispoziție o civilizație extraterestră extrem de avansată. Cu siguranță că o civilizație care ar putea amplasa în spațiu panouri solare enorme ar avea acces la fuziunea nucleară sau alte metode eficiente de generare a energiei.
Sursa: Science Alert