Oamenii de știință utilizează inteligența artificială pentru a concepe proteine noi

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Proteine artificiale (ilustrație)

În iunie, autoritățile de reglementare din Coreea de Sud au autorizat primul medicament – un vaccin împotriva COVID-19 – produs din proteine noi, create de oameni. Vaccinul are la bază o nanoparticulă proteică sferică creată de cercetători cu aproape zece ani în urmă, în urma unei activități laborioase.

În prezent, datorită dezvoltării fără precedent a inteligenței artificiale (IA), oamenii de știință pot crea astfel de proteine în doar câteva secunde, în loc de câteva luni. Astfel de eforturi reprezintă o schimbare profundă în domeniul cercetării științifice, în care oamenii de știință îmbrățișează tot mai mult uneltele de dezvoltare bazate pe IA, așa cum este programul de predicție a structurii proteinelor AlphaFold al companiei DeepMind.

În iulie, DeepMind a dezvăluit că ultima versiune de programului său AlphaFold a prezis structurile tuturor proteinelor cunoscute de comunitatea științifică. Ultimele luni au cunoscut o creștere explozivă a uneltelor de IA – unele  bazate pe AlphaFold – care pot concepe rapid noi proteine. În trecut, acest proces era unul de durată și cu o rată mare de nereușită.

Majoritatea eforturilor se concentrează pe unelte care pot ajua la crearea proteine originale, cu forme nemaiîntâlnite în natură, fără a se pune un accent semnificativ pe ce anume pot face aceste proteine. Însă cercetătorii ar dori să conceapă proteine care să poată face lucruri utile, de la curățarea deșeurilor toxice până la tratarea bolilor.

AlphaFold și alte programe de IA similare au fost concepute pentru a prezice structura lanțurilor proteice individuale, dar cercetătorii au descoperit că acestea pot modela și ansambluri de proteine multiple care interacționează. Pe această bază, oamenii de știință sunt încrezători că pot crea proteine care să se auto-asambleze în nanoparticule de diferite forme și dimensiuni; acestea ar fi formate din copii multiple ale aceleiași proteine și ar fi asemănătoare cu cele utilizate la vaccinurile COVID-19.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii