Într-un studiu realizat la nivelul a 72 de țări, cercetătorii au descoperit antibiotice în 66% din cele 711 situri analizate. Multe dintre cele mai poluate cu antibiotice cursuri de apă se găsesc în Asia și Africa, de unde nu existau prea multe informații până acum.
Poluarea mediului cu antibiotice este o cauză a instalării rezistenței microbilor la medicamente, care amenință sănătatea publică. Oamenii ar trebui să fie îngrijorați de dezvoltarea rezistenței microbiene în țările străine la fel cum sunt pentru propria țară, spune William Gaze, microbiolog la Universitatea Exeter din Anglia, care nu a fost implicat în studiu. Chiar dacă țările dezvoltate își reduc poluarea cu antibiotice, microbii rezistenți la medicamente pot călători pe glob împreună cu oamenii, păsările migratoare sau mărfurile. ”Este o problemă globală, care are nevoie de o soluție pe măsură.”
Aproximativ o treime dintre siturile studiate nu au conținut niveluri detectabile de antibiotice. Însă 66% dintre situri, adică un număr de 470, au fost testate pozitiv pentru cel puțin 14 tipuri de antibiotice. Iar aproape 16%, adică 111 situri, conțineau concentrații considerate periculoase, în baza nivelurilor estimate de AMR Industry Alliance, o coaliție globală în domeniul farmaceutic și biotehnologic. Alianța și-a stabilit limitele de siguranță pe baza nivelurilor care nu ar omorî algele din mediu sau nu ar promova rezistența prin omorârea bacteriilor susceptibile.
”Nu cred că mă așteptam la asemenea niveluri ale concentrațiilor”, a declarat chimistul de mediu Alistair Boxall, de la Universitatea din York, Anglia, care a realizat studiul împreună cu colegul său John Wilkinson.
Cei doi cercetători și-au prezentat descoperirile la o întâlnire a Societății pentru Chimia și Toxicologia Mediului, la Helsinki.
Scara la care a fost realizat studiul este fără precedent, spune Boxall. Anterior, majoritatea studiilor erau concentrate pe America de Nord, Europa și China. Așadar, Boxall și Wilkinson au trimis kit-uri de colectare a apei colegilor lor de pe tot mapamondul și au testat mostre prelevate dintr-un total de 165 de râuri, pentru 61 de medicamente, inclusiv 14 antibiotice.
Multe situri considerate nesigure din cauza nivelurilor de antibiotice erau contaminate cu mai mult de unul din aceste medicamente. Cel mai des întâlnit antibiotic a fost trimetoprimul, utilizat pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, care a fost detectat în 43% dintre siturile analizate. Alte antibiotice întâlnite des au fost sulfametoxazolul, ciprofloxacina și metronidazolul. Unele dintre antibiotice pe care cercetătorii le-au căutat – inclusiv oxitetraciclina, amoxicilina și cloxacilina – nu au fost detectate în niciun site.
Eșantioanele prelevate din râul Kirtankhola din Bangladesh, din apropierea orașului Barisal, au conținut cele mai ridicate concentrații de antibiotice dintre toate siturile studiate. Nivelurile de metronidazol au atins 40.000 de nanograme la litru, adică de 300 de ori mai mari decât nivelul de siguranță. Medicamentul ciprofloxacină, prescris în mod obișnuit, a depășit nivelurile de siguranță de opt ori.
Concentrații ridicate de antibiotice au fost descoperite în râurile din apropierea orașelor Accra (Ghana), Nairobi (Kenya), Lahore (Pakistan), Lagos (Nigeria) și Nablus (Israel). Cele mai contaminate situri din Europa au fost afluenții urbani ai Dunării din Austria. Iar cel mai poluat râu din Statele Unite a fost descoperit în North Liberty, Iowa, în apropierea unor ferme de animale.
Pentru a stabili modul în care antibioticele ajung în cursurile de apă, cercetătorii au efectuate câteva investigații. Google Street View a arătat că unele situri contaminate se află lângă companii farmaceutice, care ar putea avea deversări de ape uzate în cursurile de apă, spun cercetătorii. De asemenea, fotografiile unor situri puternic poluate din Asia și Africa au arătat gunoaie aruncate pe malurile râului și chiar cisterne cu apă de canalizare în apropiere.
Anumite caracteristici ale râurilor, cum ar fi adâncimea apei, viteza de curgere și faptul dacă probele au fost recoltate din aval față un de oraș sau spital, ar putea avea un impact asupra concentrației de medicamente.
Boxall, Wilkinson și colegii plănuiesc să verifice modul în care nivelurile ridicate de antibiotice ar putea afecta algele și alte organisme din mediu. Cercetătorii speră ca studiul lor să determine autoritățile să pună în aplicare măsuri de reducere a poluării cu antibiotice.
Sursa: Science News