Ciudățeniile biologiei: omida foarte veninoasă

publicat de Florin Mitrea
115 vizualizări
Doratifera vulnerans

Veninul unei omizi, endemică pentru sud-estul Queensland-ului, Australia, este promițător pentru utilizarea în medicină și controlul dăunătorilor, conform cercetătorilor de la Institutul de Bioștiințe Moleculare al Universității din Queensland, Australia.

Omida Doratifera vulnerans este comună în partea de sud-est a Queensland și este întâlnită în mod obișnuit în Parcul Toohey Forest, la sud de Brisbane.

Omida veninoasă are o biologie ciudată

„Am descoperit un exemplar în timp ce colectam gândaci-asasin lângă Toowoomba, iar biologia sa stranie și veninul său provocator de durere m-au fascinat”, a declarat dr. Andrew Walker, care studiază omida din anul 2017.

Spre deosebire de alte omizi, care au fascinat generații de copii din întreaga lume, această omidă este departe de a fi inofensivă.

Venin de omidă similar cu cel al păianjenilor

Cercetările doctorului Walker au arătat că toxinele din veninul omizii prezintă o structură moleculară similară cu cea de la păianjeni, viespi, albine și furnici. Cercetătorii au mai descoperit o sursă de peptide bioactive, care ar putea fi utilizate în medicină, biotehnologie sau cercetări științifice.

„Multe omizi produc venin care provoacă durere și și-au dezvoltat mecanisme biologice de apărare, cum ar fi perii iritanți, toxinele care le fac otrăvitoare, pete care mimează ochii unui șarpe sau spini care injectează venin lichid”, a declarat dr. Walker. „Cercetările anterioare nu au descoperit compoziția veninului sau modul în care acesta provoacă durere.”

Venin cu o complexitate uimitoare

„Am descoperit că veninul este format, în principal, din peptide și că are o complexitate uimitoare, conținând 151 de toxine proteice din 59 de familii diferite.”

Echipa de cercetători a sintetizat 13 dintre toxinele peptidice și le-au utilizat pentru a arăta traiectoria evolutivă unică pe care omida a urmat-o pentru a ajunge la producerea veninului cauzator de durere.

„Acum cunoaștem secvența de aminoacizi a fiecărei toxine proteice”, a declarat dr. Walker. „Aceasta ne permite să producem toxinele și să le studiem.”

Veninul poate omorî bacteriile

Unele peptide produse în laborator au arătat o potență deosebită, având capacitatea de a omorî nematodele parazite care afectează animalele domestice, dar și agenții patogeni producători de boli.

„Descoperirile noastre dezvăluie o nouă sursă de peptide bioactive, care ar putea fi utilizate în medicină, prin capacitatea lor de a influența procesele biologice și de a promova sănătatea”, a mai declarat cercetătorul.

Utilizare în medicină și ca pesticide

Mai întâi, trebuie să înțelegem ce face fiecare toxină, pentru ca apoi să știm cum să le utilizăm.

La realizarea cercetărilor au fost implicați oameni de știință de la CSIRO, Universitatea York din Canada, Universitatea din Viena și Departamentul de Hrană și Agricultură al Statelor Unite ale Americii.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii