Oamenii ale căror plăci aterosclerotice conțin microplastic prezintă un risc mai crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Acest lucru sugerează că microplasticul ar putea contribui la bolile cardiovasculare.
Microplasticul se formează atunci când lumina solară, apa și alți agenți erodează plasticul în fragmente mai mici de 5 milimetri. La aceste dimensiuni, particulele pot pătrunde în corpul nostru și în sânge prin intermediul hranei, apei sau chiar al aerului pe care îl respirăm. Cu toate aceste, se cunosc puține lucruri despre potențialele efecte ale particulelor de plastic asupra sănătății.
Cercetătorii de la IRCCS MultiMedica – un spital din Italia – au căutat dovezi ale existenței microplasticului în plăcile arteriale (plăcile aterosclerotice) de la 257 de adulți. Toate aceste persoane fuseseră supuse, între august 2019 și august 2020, unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea plăcilor din arterele care transportă sângele la creier.
Analiza chimică a detectat microplastic în plăcile arteriale de la 150 de pacienți. Unele dintre aceste particule de plastic au putut fi observate și cu ajutorul microscopului. Echipa de cercetători a monitorizat participanții la studiu până în iulie 2023 și a observat că persoanele ale căror plăci arteriale conțineau microplastic au prezentat un risc mai crescut de boli cardiace sau de deces. În medie, riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral era de patru ori mai ridicat, comparativ cu persoanele ale căror plăci aterosclerotice nu conțineau microplastic.
Microplasticul din corpul nostru și riscurile sale
Particulele minuscule de plastic au fost descoperite peste tot, de la cele mai adânci locuri de pe Pământ, așa cum este Groapa Marianelor [...]
Totuși, aceste descoperiri stabilesc doar o legătură între microplastic și bolile de inimă, însă nu dovedesc că microplasticul este cauza acestor afecțiuni. Cercetătorii nu pot ignora posibilitatea ca alți factori să stea la baza acestei legături, cum ar fi dieta sau poluarea aerului. Acest lucru ar putea sugera că microplasticul din sânge exacerbează fenomenele inflamatorii, ceea ce crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Plasticul conține o mulțime de chimicale despre care știm că afectează sănătatea omului, deci nu este o surpriză faptul că încep să apară dovezi ale acestor efecte, spune Tracey Woodruff, de la Universitatea din San Franciso, Statele Unite. În plus, producția de plastic este într-o continuă creștere, deci trebuie să știm modul în care aceste molecule ne afectează sănătatea.
Sursa: New Scientist