Căderea părului: cât de mult este normal?

publicat de Florin Mitrea
21 vizualizări
Căderea părului: cât de mult este normal?

Căderea părului ar putea fi supărătoare, dar un anumit grad de pierdere a părului este considerat normal. Dar înainte de a analiza acest subiect, haideți să vedem care este ciclul părului, necesar pentru creșterea acestuia.

Creșterea părului are loc în patru etape. Prima etapă se numește faza anagenă, în care părul crește în mod activ. Această etapă poate dura între doi și opt ani. Ea este urmată de faza catagenă, care are loc chiar înainte ca părul să-și înceteze creșterea. A treia etapă este faza telogenă, care marchează încetarea creșterii părului, în timp ce faza exogenă are loc atunci când firele de păr se desprind din folicul. Faza catagenă poate dura două săptămâni, iar faza telogenă poate dura până la trei luni.

Fiecare folicul desfășoară acest ciclu de 10-30 de ori pe parcursul vieții unei persoane. Odată cu înaintarea în vârstă, faza de creștere devine mai scurtă, iar tot mai puțini foliculi rămân în această fază.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, un om pierde de la 50 la 100 de fire de păr într-o singură zi. Aceasta este considerată o pierdere normală.

Este important de înțeles că nu orice pierdere de păr este considerată căderea părului. Potrivit dr. Lynn McKinley-Grant, profesor asociat de dermatologie la Colegiul de Medicină de la Universitatea Howard, căderea părului este considerată ruperea părului de mai multe ori.

Ruperea părului poate apărea din cauza periajului excesiv sau a unor stiluri care trag părul peste scalp. De asemenea, poate rezulta din anumite rutine de styling sau produse dure.

Căderea părului sau alopecia

Cu toate acestea, pierderea părului care depășește capacitatea sa de creștere poartă numele de alopecie, termenul medical pentru căderea părului. Există mai multe tipuri de alopecie, cauzate de boli autoimune până la dezechilibre hormonale.

Stresul fizic sau emoțional puternic, dieta, bolile autoimune, modificările hormonale, sănătatea scalpului și anumite medicamente pot influența căderea părului și cantitatea de păr pierdută. De cele mai multe ori, acționează mai mulți factori.

În cazul alopeciei specifice cunoscute sub denumirea de efluviu telogen, firele de păr cad brusc pe tot scalpul. Acest tip de cădere a părului se poate datora unor cazuri de gripă, COVID-19, intervenții chirurgicale majore, diabet, chimioterapie, tulburări tiroidiene, anemie, fluctuații hormonale și alte afecțiuni de sănătate.

Deoarece organismul are la dispoziție o cantitate finită de energie la un moment dat, creșterea părului poate fi stopată atunci când o persoană este bolnavă sau stresată, energia fiind utilizată de corp pentru alte procese. Este posibil ca oamenii să nu observe acest lucru decât după 3-6 luni, când mai mult păr din faza telogenă începe să cadă. În cele mai multe cazuri, acest păr ajunge să crească din nou.

Sănătatea scalpului este, de asemenea, un factor, deoarece inflamațiile scalpului, cum ar fi cele cauzate de psoriazis, ar putea împiedica creșterea părului. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi tratat. Alte afecțiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi dermatita seboreică, ar putea duce, de asemenea, la inflamație. Deoarece acest lucru induce mâncărime la nivelul scalpului, zgârierea pielii capului poate duce la deteriorarea foliculului de păr.

Sursa: Science Times

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii