Imagine strălucitoare a Nebuloasei Carina, surprinsă de Telescopul Hubble

publicat de Florin Mitrea
108 vizualizări
Nebuloasa Carina fotografiată de Telescopul Hubble

Această imagine strălucitoare reprezintă o porțiune mică a Nebuloasei Carina, unul dintre obiectele cosmice cel mai bine studiate de către Telescopul Spațial Hubble al NASA. Nebuloasa Carina (NGC 3372) este un nor imens de gaze și praf în care se află câteva stele masive și strălucitoare, inclusiv unele care sunt de 50-100 de ori mai mari decât Soarele.

NGC 3372 este o nebuloasă de emisie, ceea ce însemnă că radiația intensă emisă de stele sale ionizează gazul și îl face să strălucească. Nebuloasa Carina este o regiune dinamică, în care formarea unor stele are loc în paralel cu moartea altora. Pe măsură ce stelele se nasc și emit radiații ultraviolete, vânturile stelare dispersează gazul și praful din jurul lor, rezultând uneori zone clare în care stelele sunt vizibile în mod clar.

Pentru a realiza acestă imagine a Nebuloasei Carina, astronomii au utilizat capacitățile de imagistică în infraroșu ale Telescopului Hubble, care detectează lungimile de undă mai mari ce nu sunt împrăștiate de gazele și praful din jurul stelelor. Imaginea surprinde doar o secțiune mică a nebuloasei, situată înspre centru, într-o zonă cu mai puține gaze și praf.

Datorită dimensiunii enorme a nebuloasei – de aproximativ 300 de ani-lumină -, oamenii de știință o pot studia doar pe secțiuni, reunind datele din imagini separate pentru a înțelege structura și compoziția la scară largă a nebuloasei.

Nebuloasa Carina este vizibilă din emisfera sudică. Ea a avut mai multe denumiri în ultimele sute de ani, cum ar fi Marea Nebuloasă sau Nebuloasa Eta Carinae. A fost descoperită de la Cape of Good Hope din Africa de Sud, de către Nicolas Louis de Lacaille, în anul 1752.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii