Telescopul Spațial Hubble

publicat de Florin Mitrea
325 vizualizări
Telescopul Spațial Hubble

Telescopul Spațial Hubble este al doilea cel mai mare telescop din spațiu, după Telescopul James Webb lansat la sfârșitul anului trecut. El a fost lansat pe orbită de către naveta spațială Discovery, pe data de 24 aprilie 1990. Hubble orbitează la o altitudine de aproximativ 547 km deasupra Pământului. Are lungimea unui autobuz școlar și cântărește cât doi elefanți adulți. Telescopul călătorește cu o viteză de circa 5 mile pe secundă și este alimentat de panouri solare.

Telescopul Hubble realizează imagini clare ale obiectelor de pe cer, cum ar fi planete, stele și galaxii. Hubble a făcut mai mult de un milion de observații. Acestea includ imagini detaliate ale nașterii și morții stelelor, galaxii situate la miliarde de ani-lumină distanță și bucăți de cometă care se prăbușesc în atmosfera lui Jupiter.

Oamenii de știință au învățat multe lucruri din aceste imagini, iar multe dintre ele sunt deosebit de frumoase.

Cel îl diferențiază pe Hubble de alte telescoape?

Atmosfera Pământului alterează și blochează lumina care vine din spațiu. Telescopul Hubble orbitează deasupra atmosferei, ceea ce îi conferă o imagine mai bună asupra universului decât telescoapele de la nivelul solului.

De unde provine numele lui Hubble?

Hubble a fost denumit după astronomul american Edwin P. Hubble, care a făcut descoperiri importante la începutul secolului al XX-lea. Hubble a arătat că galaxia care conține sistemul nostru solar – Calea Lactee – este doar una dintre numeroase galaxii. Activitatea s-a ajutat la dovedirea faptului că universul este în expansiune, ceea ce a dus la teoria Big Bang-ului, potrivit căreia universul a început cu o izbucnire puternică de energie și de atunci se află într-o continuă expansiune.

Ce instrumente conține Telescopul Hubble?

În timp ce Hubble se rotește în jurul Pământului, senzorii săi de ghidaj fin se fixează pe stele. Acești senzori fac parte din sistemul de control al orientării și îndreaptă telescopul în direcția corectă.

După ce ținta a fost luată în vizor, oglinda principală a telescopului colectează lumina. Ea poate colecta de aproximativ 40.000 de ori mai multă lumină decât ochiul uman. Lumina este reflectată de oglinda principală către oglinda secundară, care apoi o focalizează spre o fantă din oglinda principală. De aici lumina ajunge la instrumentele științifice ale lui Hubble. Fiecare instrument are un mod diferit de a interpreta lumina.

Telescopul Hubble deține cinci instrumente științifice, care includ camere și spectrografe. Un spectrograf este un instrument care împarte lumina în lungimile sale de undă individuale.

Wide Field Camera 3 este principala cameră a lui Hubble. Ea studiază orice, de la formarea galaxiilor îndepărate până la planetele din sistemul solar. Camera poate vedea trei tipuri de lumină: ultraviolet apropiat, vizibil și infraroșu apropiat. Însă Hubble poate vedea doar un singur tip de lumină la un moment dat. Ochiul luman poate vedea lumina vizibilă, dar nu și ultravioletul apropiat sau infraroșul apropiat.

Advanced Camera for Surveys capturează imagini ale unor regiuni mari ale spațiului. Aceste imagini au ajutat oamenii de știință să studieze unele dintre primele activități ale universului.

Cosmic Origins Spectrograph citește lumina ultravioletă. Acest instrument studiază modul în care galaxiile, stelele și planetele s-au format și s-au schimbat.

Imaging Spectrograph ajută oamenii de știință să determine temperatura, compoziția chimică, densitatea și mișcarea obiectelor din spațiu. Instrumentul a fost utilizat și pentru detectarea găurilor negre.

NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer) vede obiectele din adâncurile spațiului după căldura pe care acestea o emit. Instrumentul ajută oamenii de știință să studieze formarea stelelor, galaxiilor și a sistemelor planetare.

Care sunt cele mai importante descoperiri ale Telescopului Hubble?

Imaginile realizate de Telescopul Hubble au ajutat oamenii de știință să estimeze vârsta și mărimea universului. Cercetătorii cred că universul are o vârstă de aproape 14 miliarde de ani. Hubble a ajutat la înțelegerea modului de formare a planetelor și galaxiilor. O imagine intitulată ”Hubble Ultra Deep Field” arată cele mai îndepărtate galaxii detectate vreodată.

Hubble Ultra Deep Field

Imaginea intitulată ”Hubble Ultra Deep Field” arată numeroase galaxii foarte îndepărtate de Pământ. | Foto: NASA

Telescopul Hubble a detectat găuri negre, care absorb orice există în jurul lor, inclusiv lumina. Telescopul a jucat un rol-cheie în descoperirea energiei întunecate – o forță misterioasă care face ca universul să se extindă din ce în ce mai repede pe măsura trecerii timpului. De asemenea, Hubble a dezvăluit detalii despre exploziile de raze gama, care apar atunci când stelele masive intră în colaps.

Hubble a studiat și atmosfera planetelor care orbitează stele asemănătoare soarelui nostru.

De unde apar culorile din imaginile realizate de Telescopul Hubble?

Telescopul Hubble transmite circa 140 de gigaocteți (gigabytes) de date științifice în fiecare săptămână. Semnalele digitale sunt direcționate spre sateliți, apoi spre o stație terestră, după care ajung la Goddard Space Flight Center al NASA și în final la Space Telescope Science Institute (STScI). STScI convertește datele în imagini și informații pe care să le putem înțelege.

Imaginile realizate de Hubble pornesc ca nuanțe de negru și alb. STScI adaugă culori din diferite motive. Uneori culorile sunt alese pentru arăta cum un obiect ar putea arăta pentru ochiul uman. Alteori culorile sunt folosite pentru a sublinia un detaliu important sau pentru a arăta detalii care altfel ar fi invizibile pentru ochiul omului.

Care este viitorul Telescopului Hubble?

Hubble a împlinit vârsta de 30 de ani în anul 2020. Inginerii au proiectat telescopul astfel încât acesta să poată fi reparat și actualizat la nevoie. De la lansarea telescopului, au fost lansate cinci misiuni cu echipaj uman pentru repararea și îmbunătățirea acestuia. Ultima misiune a avut loc în 2009, dar telescopul nu va mai fi reperat sau îmbunătățit, însă el încă funcționează bine.

Între timp, NASA și partenerii săi internaționali au lansat Telescopul Spațial James Webb. Acesta este un telescop cu infraroșu, mai mare decât Hubble, și poate vedea prin norii și praful din spațiul cosmic. În loc de a orbita Pământul, Webb orbitează Soarele într-un punct situat dincolo de Lună. Telescopul James Webb va transmite imagini extraordinare, la fel ca Hubble, și va ajuta astronomii să dezlege multe alte mistere ale universului.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii