Gaura din stratul de ozon continuă să se micșoreze în 2022

publicat de Florin Mitrea
68 vizualizări
Gaura din stratul de ozon

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a ajuns la o suprafață de doar 23,2 milioane de kilometri pătrați, între 7 septembrie 2022 și 13 octombrie 2022. Această valoare este puțin mai mică decât media înregistrată anul trecut, în aceeași perioadă, și se înscrie în tendința de micșorare observată în ultimii ani.

Stratul de ozon – porțiunea din stratosferă care protejează planetă de radiațiile ultraviolete emise de Soare – se subțiază pentru a forma o „gaură” deasupra Polului Sud, în luna septembrie a fiecărui an. În fiecare iarnă din emisfera sudică, formele active chimic ale clorului și bromului din atmosferă, provenite de la compușii chimici produși de om, se atașează de norii polari de la altitudine. Apoi clorul și bromul inițiază reacții de distrugere a ozonului pe măsură ce soarele se ridică la sfârșitul iernii antarctice.

Cercetătorii de la NASA și NOAA măsoară creșterea găurii din stratul de ozon cu instrumente de la bordul sateliților Aura, Siomi NPP și NOAA-20. În data de 5 octombrie 2022, sateliții au observat un maxim zilnic de 26,6 milioane de kilometri pătrați, puțin mai mare decât anul trecut.

Atunci când soarele se ridică deasupra regiunii polare, oamenii de știință fac măsurători cu un spectrofotometru Dobson, un instrument optic care înregistrează cantitatea totală de ozon dintre suprafață și marginea spațiului – cunoscută sub denumirea de valoarea totală a coloanei de ozon. La nivel global, valoarea medie a acesteia este de 300 unități Dobson.

În ziua de 3 octombrie 2022, oamenii de știință au înregistrat o valoare minimă a coloanei de ozon de 101 unități Dobson deasupra Polului Sud. În acea perioadă, ozonul lipsea aproape complet la altitudini între 14 și 21 km – un tipar foarte asemănător cu cel de anul trecut.

Unii oameni de știință erau îngrijorați cu privire la potențialul impact asupra stratosferei după erupția din ianuarie 2022 a vulcanului Hunga Tonga – Hunga Ha’apai. În anul 1991, erupția Muntelui Pinatubo a eliberat în atmosferă cantități substanțiale de dioxid de sulf, fapt care a amplificat reducerea stratului de ozon. Cu toate acestea, nu a fost detectat un impact al erupției de la Hunga Tonga asupra stratosferei din zona antarctică.

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii