Consumul de fructoză a crescut considerabil în ultimele cinci decenii, în special datorită utilizării pe larg a siropului de porumb ca îndulcitor în băuturi și alimentele procesate. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din St. Louis, Washington, Statele Unite, publicat în revista Nature, arată că fructoza din dietă promovează dezvoltarea tumorilor pe modele animale de melanom, cancer de sân și cancer cervical.
Cu toate acestea, fructoza nu alimentează în mod direct tumorile. Ficatul convertește fructoza în nutrienți utilizabili de către celulele tumorale, o descoperire care ar putea deschide calea către noi forme de tratament pentru diferitele forme de cancer.
Atunci când de gândim la tumori, tindem să ne concentrăm pe ceea ce consumăm în mod direct. Adică introducem ceva în corp și ne imaginăm că tumoarea consumă acel ceva. Însă organismul uman este complex, iar un nutrient introdus în corp poate fi consumat de un țesut sănătos la nivelul căruia poate fi apoi convertit în altceva ce poate fi utilizat de tumoare.
„Inițial am crezut că celulele tumorale metabolizează fructoza la fel ca pe glucoză, utilizându-i atomii pentru a sintetiza componente celulare noi, cum este ADN-ul. Am fost surprinși să constatăm că fructoza este foarte puțin metabolizată de tipurile de tumori pe care le-am testat”, spune Ronald Fowle-Grider, autorul principal al studiului.
Utilizând o metodă de urmărire a moleculelor mici pe măsură ce acestea călătoresc prin celule și de la un țesut la altul, cercetătorii au tras concluzia că o cale prin care nivelurile ridicate de fructoză promovează dezvoltarea tumorilor este creșterea nivelului de lipide circulante din sânge. Aceste lipide stau la baza structurii membranei celulare, iar celulele canceroase au nevoie de ele pentru a crește.
Era siropului de porumb
Oamenii de știință știu de mult timp că celulele tumorale prezintă o afinitate ridicată pentru glucoză. Din punct de vedere al structurii chimice, fructoza este similară glucozei. Ambele sunt tipuri comune de zaharuri, cu aceeași formulă chimică, însă diferă în privința modului în care sunt metabolizate în organism. Glucoza este procesată în întregul corp, în timp ce fructoza este metabolizată aproape în întregime de intestinul subțire și ficat.
Ambele zaharuri se găsesc în fructe, legume, produse lactate și cereale. Ele sunt adăugate ca îndulcitori în alimentele procesate. Fructoza a pătruns mai mult pe piață în ultima vreme deoarece este mai dulce decât glucoza. Ea se întâlnește aproape peste tot, nu doar în bomboane și prăjituri, ci și în sosul pentru paste, dressing-ul pentru salată și ketchup.
Fructoza este preferata cancerului
Având în vedere creșterea rapidă a consumului de fructoză în ultimele decenii, cercetătorii americani au dorit să afle impactul acesteia asupra dezvoltării tumorilor. Ei au hrănit animalele bolnave de cancer cu o dietă bogată în fructoză, apoi au măsurat cât de repede au crescut tumorile. Rezultatele au arătat că fructoza adăugată a promovat dezvoltarea tumorilor fără modificarea greutății corporale, a glicemiei sau a nivelului de insulină a jeun (pe nemâncate). În unele cazuri, rata de creștere de fost de două ori mai mare sau chiar mai mult.
Însă atunci când cercetătorii au hrănit cu fructoză celulele canceroase cultivate în laborator, acestea nu au răspuns. În majoritatea cazurilor ele au crescut ca în mod normal. Drept urmare, cercetătorii au analizat moleculele mici din sângele animalelor hrănite cu fructoză. Ei au identificat o varietate de molecule lipidice, printre care lizofosfaditilcolinele (LPC), eliberate de ficat.
Celulele canceroase nu pot metaboliza fructoza, deoarece nu posedă mașinăria biochimică necesară. Dar celulele ficatului pot face acest lucru, convertind fructoza în LPC, care apoi hrănesc tumorile.
Una dintre caracteristicile definitorii ale cancerului este proliferarea necontrolată a celulelor maligne. De fiecare dată când o celulă se divide, ea trebuie să-și replice conținutul, inclusiv membranele. Aceasta necesită o cantitate substanțială de lipide. Chiar dacă lipidele pot fi sintetizate din amidon, este mult mai ușor pentru celulele tumorale să preia lipidele deja existente în mediul înconjurător.
Evitarea fructozei
În mod interesant, în aceeași perioadă în care consumul uman de fructoză a crescut, s-a înregistrat și o creștere a numărului de cancere la persoane sub 50 de ani. Există vreo legătură între aceste două tendințe?
Nu se cunosc toate piesele puzzle-ului pentru a putea răspunde la această întrebare, însă noul studiu sugerează că persoanele bolnave de cancer ar trebui să evite fructoza, deși acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut.
În afară de modificarea dietei, autorii studiului spun că acesta ar putea ajuta la dezvoltarea unor medicamente care să împiedice fructoza să ducă la stimularea tumorilor.
Sursa: Medical Xpress