Din ce este făcută glucoza?

publicat de Florin Mitrea
747 vizualizări
Cuburi de zahăr

Glucoza – în forma sa de bază – este o moleculă zahăr. Există diferite tipuri de zaharuri, inclusiv zahărul alimentar, care are denumirea chimică de zaharoză (sucroză). Glucoza este o moleculă mai simplă decât zaharoza. Ambele substanțe conțin atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Chiar și glucoza poate avea forme și proprietăți diferite, în funcție de cum sunt aranjați atomii în molecula sa.

Carbonul

În molecula de glucoză există șase atomi de carbon. Ei pot fi aranjați sub forma unui lanț liniar sau sub forma unui inel. Motivul este faptul că molecula de glucoză în forma sa liniară prezintă o grupare alcoolică (OH) la un capăt și o grupare aldehidică la celălalt capăt. Aceste două grupări pot interacționa între ele, închizând lanțul. De obicei, ambele forme ale glucozei există împreună.

Hidrogenul

De cei șase atomi de carbon sunt atașați 12 atomi de hidrogen.

Oxigenul

De atomii de carbon mai sunt atașați șase atomi de oxigen. Atomii de oxigen și hidrogen pot fi atașați unul de altul sau de atomii de carbon.

Forme

Există mai multe forme de glucoză, care diferă prin orientarea și interconectarea atomilor lor de oxigen și hidrogen. Acestea diferă, de asemenea, prin modul în care funcționează și se comportă în corpul uman sau altundeva în natură.

Plante

Cea mai mare parte sau chiar toată glucoza din dieta umană își are originea în plante, unde este produsă prin fotosinteză.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii