Flora intestinală ajută la reducerea nivelului colesterolului

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Flora intestinală - ilustrație

V-ați întrebat vreodată cum reușește organismul să convertească hrana pe care o consumăm în energia necesară derulării constante a proceselor biologice? Adevărul este că organismul nu face acest lucru de unul singur, ci este ajutat de flora intestinală (sau microbiomul intestinal) – miliardele de microorganisme (ciuperci, bacterii, virusuri etc.) care trăiesc în stomacul și intestinele noastre.

Deoarece corpul nostru nu poate absorbi numaidecât nutrientele din toate alimentele pe care le consumăm, flora intestinală ne ajută să digerăm (să fragmentăm) hrana în vitamine și alte molecule mici ce pot fi utilizate de celule. În ultimele decenii, am început să înțelegem cât de important este microbiomul intestinal pentru sănătatea noastră.

Un studiu recent publicat în revista Cell a investigat influența florei intestinale asupra bolilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze ale deceselor înregistrate în Statele Unite. Cercetătorii au utilizat probe de fecale și plasmă sanguină colectate de la peste 1.400 de participanți, care au oferit o imagine a prezenței microbilor în intestine la un moment dat și a alimentelor digerate la momentul respectiv.

Bacterii intestinale (ilustrație)

Flora intestinală influențează dezvoltarea creierului

Dezvoltarea incipientă a intestinului, creierului și sistemului imunitar sunt strâns legate. Cercetătorii numesc aceasta axa [...]

În mod interesant, un grup de bacterii denumit Oscillibacter a fost corelat cu un număr mare de produși secundari (sau metaboliți) ai colesterolului în plasma sanguină, ceea ce sugerează că această bacterie, puțin studiată anterior, ar putea fi implicată în metabolizarea colesterolului. Pentru a-și valida descoperirile, cercetătorii au efectuat experimente de laborator în care au adăugat colesterol în culturile bacteriei. Rezultatele au arătat că unele specii de Oscillibacter sunt capabile să metabolizeze eficient colesterolul.

Din aceste experimente rezultă că Oscillibacter prezintă un potențial neexplorat în privința combaterii bolilor cardiovasculare. Un obiectiv important  al studierii microbiomului intestinal este acela de a descoperi modalități de îmbunătățire a sănătății omului. Având la dispoziție mai multe perspective asupra rolului jucat de flora intestinală, putem privi spre un viitor în care să descoperim și să valorificăm membri similari ai acestui ecosistem intern pentru a preveni o varietate de boli.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii