Pământul este împărțit în emisfere de-a lungul a două linii imaginare: ecuatorul, de la est la vest, și meridianul zero (meridianul Greenwich), de la nord la sud. Această divizare nord-sud (emisfera nordică și emisfera sudică) dată de ecuator denotă schimbări aparte în ceea ce privește mediul, geografia și cultura umană.
Deși Pământul este o sferă suspendată în spațiul cosmic, diferențele date de existența emisferelor sale nu sunt deloc arbitrare – factorii complecși asociați cu așezările umane, fenomenele meterologice și ecologia se află într-o permanentă interacțiune, creând o lume foarte diferită de la o emisferă la altă.
Diferențe geografice
Emisfera nordică se referă la acea parte a Pământului situată la nord de ecuator, în timp ce emisfera sudică reprezintă regiunile situate la sud de ecuator. Unele continente se află pe ambele emisfere, însă Europa și America de Nord se află doar pe emisfera nordică. Tot în emisfera nordică să află cea mai mare parte a Asiei, o bună parte a Africii și aproximativ 10% din America de Sud (regiunea de deasupra gurii de vărsare a fluviului Amazon).
Emisfera sudică înglobează toată Antarctica, toată Australia, sudul Asiei, aproximativ o treime din Africa și circa 90% din America de Sud (regiunile de sub gura de vărsare a fluviului Amazon).
Polul Nord se află, bineânțeles, în emisfera nordică, iar Polul Sud se află în emisfera sudică.
Diferențe legate de sezoane
Sezoanele de vară și iarnă diferă între cele două emisfere, ceea ce duce la diferențe mari de temperatură între sud și nord în aceeași perioadă a anului.
În emisfera nordică, vara începe de la solstițiul de vară (21 iunie) și se termină la echinocțiul de toamnă (21 septembrie). Între timp, iarna ține de la solstițiul de iarnă (22 decembrie) până la echinocțiul de primăvară (20 martie).
În emisfera sudică, vara ține de la 22 decembrie până la 20 martie, iar sezonul de iarnă se întinde de la 21 iunie până la 21septembrie.
Populație și poluare
Aproape 90% din populația umană trăiește în emisfera nordică. Cea mai mare parte a uscatului de pe planeta noastră se află, de asemenea, în emisfera nordică.
Între cele două emisfere există diferențe notabile în ceea ce privește poluarea, având în vedere faptul că în emisfera sudică există semnificativ mai puțină populație și mai puțină industrie. Din acest motiv, nivelul de poluare este mult mai ridicat în emisfera nordică.
Deplasarea furtunilor
Ca rezultat al efectului Coriolis, care reprezintă deviația obiectelor aflate în mișcare în funcție de rotația Pământului, uraganele și furtunile tropicale se rotesc în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică și în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică.
În timpul zilei, în emisfera nordică Soarele se ridică până în punctul său maxim în poziție sudică, deoarece va urma direcția ecuatorului (care se află spre sud în emisfera nordică). În emisfera sudică se întâmplă opusul, deoarece Soarele se ridică în punctul său maxim în direcție nordică (ecuatorul se află spre nord în emisfera sudică).
Sursa: Sciencing.com