Cât de rece este spațiul cosmic?

publicat de Florin Mitrea
179 vizualizări
Nebuloasa Bumerang

Temperatura medie a universului este foarte coborâtă – cu aproximativ 3 grade peste zero absolut.

Pentru a măsura temperatura spațiului cosmic, trebuie să ne putem raporta la o substanță, pentru că noi așa definim și măsurăm temperatura. Temperatura unei camere în care stăm este determinată de mișcarea tuturor moleculelor de aer din cameră. Cu cât acestea au mai multă energie, cu atât ele se mișcă mai repede și temperatura este mai mare. Dacă atingem un obiect foarte fierbinte, temperatura sa ridicată este dată de atomii și moleculele acestuia care vibrează intens.

În spațiul interstelar nu există multă materie. Densitatea medie a universului este de aproximativ un atom de hidrogen pe metru cub. Acest lucru face dificilă atribuirea unei temperaturi materiei din spațiul interstelar. Însă spațiul însuși este umplut cu altceva: o mare de radiații cosmice extrem de reci.

Această radiație provine de la stele, galaxii și alte obiecte cosmice, însă cea mai mare sursă de radiații din univers este radiația cosmică de fond. Aceasta a apărut atunci când universul avea vârsta de aproximativ 380.000 de ani. În acea perioadă, cosmosul era de circa un milion de ori mai mic decât în prezent și exista sub formă unei plasme fierbinți și dense. Pe măsură ce s-a extins și răcit, universul a devenit neutru, eliberând radiație ce avea o temperatură de circa 10.000 Kelvin – cât temperatura de la suprafața Soarelui.

Această radiație reprezintă 99,999% din toată radiația rămasă în spațiul cosmic. După eliberarea radiației cosmice de fond, universul nostru s-a extins încontinuu, fapt care a diluat cantitatea de radiație și i-a coborât temperatura. În plus, expansiunea universului se aplică și luminii, deplasând-o spre lungimi de undă mai lungi și mai reci.

Așadar, expansiunea universului a coborât temperatura radiației cosmice de fond până la aproximativ 3 grade peste zero absolut. Aceasta înseamnă că, dacă am sta în spațiul cosmic, corpul nostru ar tinde să se răcească până spre zero absolut. Însă nu ar atinge niciodată zero absolut, deoarece ar intra în echilibru cu radiația cosmică de fond, de la care ar primi energie.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii