Despre droguri și riscurile lor: fentanilul

publicat de Florin Mitrea
50 vizualizări
Un vârf de creion cu pulbere de fentanil

Fentanilul este un puternic drog opioid sintetic, aprobat pentru utilizarea ca analgezic (calmant al durerii) și anestezic. Din punct de vedere al proprietăților analgezice, este de aproximativ 100 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Fentanilul a apărut pentru prima dată în anul 1959 și a fost introdus ca anestezic intravenos în anii 1960. Drogul este fabricat și distribuit legal în numeroase țări. Produsele farmaceutice ilicite cu fentanil apar pe piața neagră în urma furturilor, prescripțiilor frauduloase și distribuirii ilicite de către pacienți, personal medical și farmaciști. 

În perioada 2011-2021 a fost observată a creștere semnificativă a cazurilor de mortalitate din cauza supradozei de fentanil sau produse analoage.

Fentanilul produs clandestin este întâlnit sub formă de pulbere sau pastile și este vândut singur sau în combinație cu alte droguri, cum sunt cocaina și heroina.

Drogul poate fi consumat prin injectare, tragere pe nas, fumat sau pe cale orală (sub formă de pastile). Fentanilul ilicit este produs sub formă de pastile care mimează anumite produse farmaceutice obișnuite, cum este oxicodona (un analgezic puternic).

Fentanilul, la fel ca multe alte analgezice opioide (cum este morfina), produce efecte de relaxare, euforie, reducerea durerii, sedare, confuzie, amețeală, stări de vomă, retenție urinară, constricția pupilelor și depresie respiratorie.

Supradozajul poate duce la stări de amorțeală, modificarea mărimii pupilelor, răcirea pielii, cianoză, comă, insuficiență respiratorie și moarte. Prezența triadei de simptome format[ din comă, constricția pupilelor și depresia respiratorie sugerează puternic otrăvirea cu opioide.

Alte droguri care produc efecte similare cu cele ale fentanilului sunt morfina, hidrocodona, oxicodona, metadona și heroina.

Sursa: DEA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii