De ce Pământul apare albastru atunci când este văzut din spațiu?

publicat de Florin Mitrea
281 vizualizări
Pământul văzut din spațiu

Explorarea spațiului a permis oamenilor să vadă planeta noastră albastră mai bine ca niciodată. Una dintre cele mai mari realizări ale omenirii se află acum pe orbita Pământului –  Stația Spațială Internațională. 

Acest uimitor satelit artificial locuibil se află la circa 480 km deasupra suprafeței planetei și călătorește cu circa 27.000 de km/h. În cea mai mare parte a timpului, Pământul apare albastru atunci când este văzut de pe Stația Spațială Internațională. Haideți să vedem de ce se întâmplă acest lucru!

Planeta Marte apare roșie, Luna apare cenușie, iar Pământul apare albastru. Planeta noastră este numită planeta albastră datorită abundenței de apă de pe suprafața sa. Pământul este singura planetă din sistemul nostru solar care are apă în stare lichidă. Spre deosebire de Soare, Pământul nu este o sursă de lumină, ci primește lumină în principal de la Soare.

Lumina solară apare de culoare albă, însă această culoare este dată de combinarea luminii de mai multe culori (mai multe lungimi de undă). Pe măsură ce lumina soarelui pătrunde în apă, aceasta absoarbe toate culorile, cu excepția luminii albastre, care este reflectată. Acest fenomen se numește dispersia luminii.

Iată principalele motive pentru care Pământul apare albastru atunci când este văzut din spațiu:

  • Dispersia Rayleigh – Lumina solară este un amestec de mai multe culori (lungimi de undă), iar pe măsură ce trece prin atmosfera Pământului, ea interacționează cu moleculele de aer. Dispersia luminii este mai pronunțată în cazul lungimilor de undă scurte, mai ales albastru și violet.
  • Particulele atmosferice mici – atmosfera Pământului conține particule minuscule, cum sunt moleculele de azot și oxigen, precum și poluanți și aerosoli. Aceste particule împrăștie lungimile de unde scurte ale luminii mai eficient decât lungimile de unde mari, contribuind astfel la culoarea albastră.
  • Traiectorie mai lungă prin atmosferă – atunci când lumina solară reflectată de suprafața Pământului trece prin atmosferă pentru a ajunge la un observator din spațiu, ea călătorește mai mult decât pentru a ajunge la un observator de pe planetă. Acest drum mai lung amplifică dispersia luminii albastre, ceea ce face ca Pământul să apară predominant albastru.
  • Absorbția de către apă – o mare parte a suprafeței Pământului este acoperită cu apă, cum sunt oceanele, mările și lacurile. Apa absoarbe selectiv lungimile de undă lungi (cum este roșul) și reflectă lungimile de undă scurte (cum este albastrul). Reflectarea luminii albastre de către apă contribuie la aspectul albastru al Pământului.
  • Contrastul cu uscatul și norii – în timp ce corpurile de apă contribuie la culoarea albastră, uscatul și norii pot introduce variații și contrast. Masele de uscat pot apărea în mod diferite datorită vegetației, deșerturilor și altor caracteristici geologice. Norii alcătuiți din picături de apă sau cristale de gheață pot apărea de culoare albă sau cenușie, în contrast cu fundalul predominat albastru.

Atunci când vedem Pământul din spațiu, lumina soarelui lovește planeta, este reflectată și ajunge în ochii observatorului. Circa 71% (adică două treimi) din suprafața Pământului este acoperită cu apă, ceea ce înseamnă că 71% din suprafață reflectă lumina albastră, deci 71% din suprafața Pământului apare albastră când este văzută din spațiu, iar restul de 29% apare verde-maronie.

Sursa: Journal How

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii