Efectele temperaturii asupra activității enzimelor

publicat de Florin Mitrea
639 vizualizări
Ou în tigaie

Temperatura joacă un rol important în biologie ca modalitate de reglare a reacțiilor. Activitatea enzimelor crește odată cu creșterea temperaturii, ceea ce duce la creșterea vitezei reacției. Aceasta înseamnă că activitatea se reduce la temperaturi mai scăzute. Toate enzimele au un interval de temperatură în care sunt active, dar există anumite temperaturi la care ele funcționează optim.

Ce este o enzimă?

Enzimele sunt proteine care funcționează drept catalizatori ai unei reacții biochimice pentru a accelera rata reacției, fără a fi consumate în timpul reacției. În corpul nostru există mii de tipuri de enzime, care îndeplinesc funcții vitale, cum sunt digestia și producerea energiei.

Reacțiile chimice și biologice se pot desfășura foarte încet, motiv pentru care organismele vii utilizează enzime pentru a crește rata reacțiilor până la valori mai favorabile.

Enzimele prezintă regiuni multiple care pot fi activate sau dezactivate de cofactori. De obicei, cofactorii sunt vitamine obținute din hrană și deschid situl activ al enzimei. Siturile active sunt zonele din enzimă la nivelul cărora au loc reacțiile chimice și pot acționa asupra unui substrat, care poate fi reprezentat de alte proteine sau zaharuri. Putem înțelege acest lucru făcând o analogie între cheie și lacăt: doar o singură cheie poate descuia un anumit lacăt. În mod similar, doar o enzimă se poate atașa de un substrat pentru a crește rata reacției chimice.

Tipuri de enzime

Organismul nostru conține aproximativ 3.000 de enzime unice, fiecare accelerând reacția pentru un produs proteic specific. Enzimele pot face ca celulele creierului să funcționeze mai repede și pot ajuta la producerea de energie pentru a pune mușchii în mișcare.

De asemenea, enzimele joacă un rol important în sistemul digestiv, cum sunt amilazele care degradează zaharurile, proteazele care degradează proteinele și lipazele care descompun lipidele (grăsimile). Toate enzimele lucrează la momentul contactului, astfel că atunci când intră în contact cu substratul său specific, ele încep să funcționeze imediat.

Temperatura și reactivitatea enzimelor

Coliziunile dintre molecule cresc pe măsură ce temperatura crește. Acest lucru se datorează creșterii vitezei și energiei cinetice care urmează creșterii temperaturii. Vitezele mai mari duc la timpi mai mici între coliziuni. Astfel, mai multe molecule ajung la energia de activare, fapt care crește viteza reacțiilor. Deoarece moleculele se mișcă mai repede, ciocnirile dintre enzime și substraturi se intensifică și ele.

Temperatura optimă

Fiecare enzimă prezintă o temperatură la care funcționează optim, care la om este de 37 de grade Celsius – temperatura normală a corpului. Totuși, unele enzime funcționează bine la temperaturi scăzute (chiar și la 4 grade Celsius), iar altele la temperaturi ridicate. De exemplu, animalele din regiunea arctică au enzime adaptate la o temperatură optimă redusă, în timp ce animalele din deșert prezintă enzime adaptate la temperaturi ridicate.

Chiar dacă temperaturile mai ridicate cresc activitatea enzimatică și ratele reacțiilor biochimice, enzimele sunt și ele tot proteine, motiv pentru care temperaturile de peste 40 de grade Celsius duc la descompunerea lor. Așadar, cele două capete ale intervalului de activitate al unei enzime sunt determinate de temperatura la care începe activitatea enzimatică și temperatura la care proteina începe să se degradeze.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign