Cutremurele de pământ, prezise cu acuratețe de inteligența artificială

publicat de Florin Mitrea
11 vizualizări
Cutremurele de pământ, prezise cu acuratețe de AI

O nouă încercare de a prezice cutremurele de pământ cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) aduce speranțe noi că tehnologia va putea fi folosită într-o zi pentru a reduce impactul cutremurelor asupra vieților și economiilor noastre. Dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Austin, Texas, Statele Unite, algoritmul de inteligență artificială a prezis corect 70% dintre cutremurele de pământ cu o săptămână înainte ca acestea să aibă într-un interval de șapte luni, în China.

AI a fost antrenată să detecteze anomaliile din datele seismice colectate în timp real, pe care oamenii de știință le-au asociat cu cutremurele de pământ anterioare. Rezultatul a fost o prognoză săptămânală în care AI a prezis cu succes 14 cutremure pe o rază de aproximativ 200 de mile de locul unde a estimat că vor avea loc, inclusiv magnitudinea acestora. A ratat un cutremur și a emis opt alarme false.

Nu se cunoaște cu exactitate dacă această abordare va funcționa în toate locurile, însă studiul reprezintă o piatră de hotar în prognozarea cutremurelor cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Prezicerea cutremurelor reprezintă Sfântul Graal. Încă nu suntem aproape de face pentru orice loc din lume, dar ceea ce am realizat ne spune că imposibilul poate fi acum realizabil la nivel de principiu.” – Sergey Fomel, profesor la Universitatea din Austin

Studiul a făcut parte dintr-o competiție internațional desfășurată în China, în care algoritmul de AI dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Austin a ieșit pe primul loc din 600 de proiecte. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Bulletin of the Seismological Society of America.

Cercetătorii spun că metoda lor a avut succes datorită unei abordări relativ simple de învățare automată (machine learning). AI a primit un set de caracteristici statistice bazate pe cunoștințele privind proprietățile fizice ale cutremurelor de pământ, apoi a fost instruită să se antreneze folosind o bază de date cu înregistrări seismice colectate în decursul a cinci ani. Odată instruit, AI și-a emis prognoza ascultând indiciile cutremurelor viitoare printre zgomotul de fond al Pământului.

Autorii studiului sunt încrezători că inteligența artificială și va putea îmbunătăți rata de succes în zone în care există rețele robuste de monitorizare seismică, așa cum sunt California, Italia, Grecia, Turcia sau Texasul.

Următorul pas va fi testarea AI în Texas, unde se înregistrează frecvente cutremure minore sau moderate. Rețeaua TexNet include 300 de stații seismice și peste șase ani de înregistrări continue, ceea ce o transformă într-un loc ideal pentru verificarea metodei.

Cutremurele de pământ

Cutremurele sau seismele sunt mișcările pământului ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei și propagate apoi prin roci sub formă de unde seismice. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind frecvent cauzate de o activitate vulcanică.

Elementele unui cutremur sunt: durata (fracțiuni de secundă sau secunde), intensitatea (microseisme, macroseisme), frecvența, adâncimea. După adâncimea epicentrului, cutremurele sunt: superficiale (0 - 70 km), intermediare (50-70 până la 300 km), adânci (300 până la 700-800 km).

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign