Cinci factori care influențează anotimpurile de pe Pământ

publicat de Florin Mitrea
309 vizualizări
Cele patru sezoane

Anotimpurile apar pe măsură ce Pământul se rotește în jurul axei sale și călătorește pe orbita sa eliptică în jurul Soarelui. O rotație completă în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile și reprezintă motivul pentru care pe planeta noastră există patru anotimpuri: iarna, primăvara, vara și toamna. Totuși, există și alți factori care influențează sezoanele.

Axa Pământului

Axa Pământului are o înclinare de 22,5 grade, iar această înclinare influențează sezoanele pe măsură ce Pământul se deplasează pe orbită în jurul Soarelui. Înclinarea axei planetei noastre face ca emisfera nordică să fie îndreptată spre Soare în timpul lunilor de vară (începând cu luna iunie) și departe de Soare, în timpul lunilor de iarnă (începând cu luna decembrie).

Atunci când axa Pământului este îndreptată într-un unghi de 90 de grade față de Soare, emisfera nordică trece prin sezonul de primăvară și sezonul de toamnă. Sezoanele din emisfera sudică sunt invers: luna iunie marchează începutul iernii, iar luna decembrie marchează începutul verii.

Lumina solară

Lumina soarelui influențează anotimpurile, în mod particular poziția Soarelui și suprafața care reflectă lumina. În timpul lunilor de vară, astrul nostru este poziționat cel mai sus pe cer, iar cantitatea de căldură transferată solului este maximă. Pe de altă parte, în timpul iernii, când astrul este poziționat mai jos pe cer, solul absoarbe mai puțină căldură.

Suprafața Pământului joacă și ea un rol în apariția anotimpurilor, permițând atmosferei să absoarbă sau să piardă căldură. De exemplu, zonele bogate în vegetație densă pot absorbi mai multă căldură în lunile de vară, în timp ce zonele acoperite cu gheață și zăpadă reflectă lumina și pierd căldură.

Altitudinea

Altitudinea influențează și ea sezoanele și este motivul pentru care unele zone pot rămâne reci chiar și în timpul lunilor de vară. De obicei, altitudinile mai mari sunt mai reci. Lunile de iarnă de la altitudini ridicate sunt cele mai aspre ierni, cu furtuni permanente.

Vânturile

Odată cu schimbarea anotimpurilor se modifică și tiparele vânturilor. În lunile de iarnă, când lumina soarelui este mai puțin intensă, aerul rece începe să se acumuleze în emisfera nordică. În schimb, în timpul lunilor de vară, aerul cald și lumina soarelui încălzesc emisfera nordică.

Tiparele vânturilor se modifică odată cu anotimpurile, deplasându-se spre nord sau spre sud.

Încălzirea globală

Schimbările climatice influențează anotimpurile. Pe măsură ce încălzirea afectează tot globul, oamenii sunt lăsați să se întrebe câte dintre aceste tendințe sunt naturale și câte dintre ele sunt cauzate de activitățile umane.

În decursul timpului, planeta noastră trece prin perioade ciclice de încălzire și răcire. Deși aceste tendințe sunt naturale, rata de încălzire actuală a determinat oamenii de știință să creadă că încălzirea globală se datorează influenței umane. Defrișările și arderea combustibililor fosili provoacă o încălzire care perturbă echilibrul anotimpurilor.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign