Un nou studiu al cercetătorilor de la Școala de Medicină Keck a Universității California de Sud, Statele Unite, arată că oamenii care trăiesc în comunități în care apa de băut este contaminată cu substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) se confruntă cu un risc cu până la 33% mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer.
PFAS sunt intens folosite în produsele de larg consum, așa cum sunt mobila și ambalajele alimentelor, și au fost detectate în aproximativ 45% din sursele de apă potabilă din Statele Unite. Aceste chimicale se degradează lent și se acumulează în corp în decursul timpului. Studiile anterioare au asociat PFAS cu anumite probleme de sănătate, inclusiv cu cancer de rinichi, cancer de sân și cancer testicular.
Pentru a realiza o imagine cât mai cuprinzătoare a legăturii dintre PFAS și riscul de cancer, cercetătorii americani au efectuat un studiu ecologic, care utilizează seturi de date populaționale ample pentru a identifica tipare de expunere și riscurile asociate. Rezultatele au arătat că, între anii 2016 și 2021, zonele din S.U.A. cu apa de băut contaminată cu PFAS s-au confruntat cu o incidență crescută a anumitor tipuri de cancer, în funcție de sex. În general, s-a estimat că PFAS din apa de băut aduc anual peste 6.800 de cazuri de cancer.
Contribuția adusă de PFAS
Pentru a înțelege modul în care contaminarea cu PFAS este legată de incidența cancerului, cercetătorii au comparat două seturi de date exhaustive – un set cuprindea toate cazurile de cancer raportate, iar celălalt set includea toate informațiile despre contaminarea apei de băut cu PFAS la nivelul Statelor Unite.
Au fost luați în considerare o serie de factori care puteau influența riscul de cancer. La nivel individual, s-a ținut cont de vârstă și sex; la nivel zonal, s-a ținut cont de starea socioeconomică, rata fumatului, prevalența obezității, gradul de dezvoltare urbană și prezența altor poluanți.
Apoi cercetătorii au comparat incidența cancerelor din fiecare zonă cu contaminarea apei de băut cu PFAS. S-a constatat că zonele în care concentrațiile de PFAS din apa de băut depășeau nivelurile recomandate s-au confruntat cu o rată mai ridicată a cancerelor digestive, endocrine, respiratorii, bucale și de gât. Creșterea incidenței s-a situat între 2% și 33% (incidența cancerelor bucale și de gât asociate cu acidul perfluorobutansulfonic – PFBS).

Chimicalele permanente ne afectează inima
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă și care [...]
Bărbații din zonele cu apă contaminată au prezentat o incidența mai ridicată a leucemiei, precum și a cancerelor de sistem urinar, creier și țesuturi moi. Femeile au prezentat o incidența mai ridicată a cancerelor de tiroidă, bucale, de gât și de țesuturi moi.
Protejarea sănătății publice
Aceste descoperiri la nivel populațional dezvăluie o legătură între PFAS și cancerele rare care altfel ar trece neobservată. De aceea, în continuare sunt necesare studii la nivel individual pentru a determina dacă legătura este cazuală și pentru a descoperi mecanismele biologice implicate.
În ceea ce privește politicile de reglementare, rezultatele se adaugă muntelui de dovezi care arată că nivelurile de PFAS ar trebui reglementate și că schimbările deja propuse ar putea să nu fie suficiente. Anumite PFAS care au fost puțin studiate ar trebui monitorizate mai intens, iar autoritățile ar trebui să se gândească și la alte PFAS care acum nu sunt strict reglementate.
Sursa: SciTechDaily