Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă și care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și substanțe sau chimicale eterne, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, unde pot provoca boli grave.
Cercetătorii de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) au descoperit că prezența PFAS în sângele uman este asociată cu niveluri anormale ale lipidelor, ceea ce crește riscurile de boli de inimă. Această concluzie a rezultat în urma examinării datelor medicale de la 2.500 de adulți din Germania și Olanda, în sângele căror au fost detectate chimicale eterne. Descoperirile au fost publicate în prestigioasa revistă Exposure and Health.
De la inventarea lor în anii 1950, au fost dezvoltate peste 10.000 de substanțe din categoria per- și polifluoroalchililor. Datorită proprietăților lor de respingere a apei, grăsimilor și murdăriei, ele sunt utilizate în mii de produse, precum cosmeticele, ața dentară, stratul exterior al vaselor de gătit și spuma pentru stingerea incendiilor. Pe lângă structura lor chimică de bază, PFAS mai au un alt lucru în comun: sunt aproape nedegradabile. Ele pătrund în lanțul alimentar uman mai ales prin intermediul apei subterane.
PFAS afectează mai ales tinerii
Descoperirile cercetătorilor germani se adaugă la ultimele contribuții la dezbaterea privind efectele PFAS asupra sănătăți umane. „Avem indicii clare ale efectelor nocive ale PFAS asupra sănătății. Și am mai constatat că la aceeași concentrație de PFAS în sânge, efectele negative sunt mai pronunțate la persoanele tinere decât la cele bătrâne”, spune prof. dr. Monique Breteler, director la DZNE.
Analiza datelor a arătat o corelare statistică semnificativă între nivelurile de PFAS și nivelurile anormale de lipide din sânge asociate cu bolile cardiovasculare. Cu cât concentrația de PFAS este mai mare, cu atât cantitatea de lipide este și ea mai mare. Acestă observație reprezintă un argument solid pentru o mai bună reglementare a PFAS în interesul protejării sănătății omului.
Faptul că chimicalele eterne au fost detectate în sângele majorității subiecților arată că nu putem evita aceste substanțe. Chiar dacă nu a fost identificată o amenințare imediată la adresa sănătății participanților la studiu, riscul pe termen lung poate avea un impact negativ asupra inimii și sistemului cardiovascular.
Cel mai detaliat studiu de până acum
Probele de sânge au fost analizate în detaliu cu ajutorul unei metode sofisticate denumite spectrometrie de masă. Cercetătorii s-au concentrat pe trei dintre cele mai răspândite chimicale eterne, și anume PFOA, PFOS și PFHxS. De asemenea, ei au măsurat concentrațiile a 224 de lipide, metaboliți și aminoacizi din sânge. Analiza a putut stabili o legătură între concentrația de PFAS și profilele lipidice problematice. Acestea din urmă includ colesterolul și alte lipide din sânge cunoscute drept factori de risc ai bolilor cardiovasculare.
„Studiul nostru este cel mai detaliat de până acum și este bazat pe una dintre cele mai mari baze de date disponibile. Studiile anterioare sugeraseră deja corelația dintre PFAS și nivelurile nesănătoase de lipide din sânge, însă această legătură nu a fost niciodată atât de clară ca în studiul nostru.” – Elvire Landstra, cercetător la DZNE
Studiile viitoare s-ar putea concentra pe zone specifice ale corpului, ca de exemplu existența chimicalelor eterne în organele corpului.
Sursa: SciTechDaily