Cât timp trăiesc stelele și cum mor ele

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări
Moartea unei stele

Cât timp trăiesc stelele depinde de masa și de tipul acestora. Diferitele stele au o durată de viață diferită și un anumit fel de a muri. Iată câteva informații despre cât trăiesc stelele:

  • stelele cu masă mică, așa cum este soarele nostru, pot trăi până la 10 miliarde de ani înainte de a epuiza tot hidrogenul care le alimentează nucleul. Ele se transformă apoi în gigante roșii, își leapădă straturile exterioare și devin pitice albe. Acestea sunt obiecte extrem de dense, care se răcesc lent în decursul timpului, până când devin pitice negre invizibile. Acest proces poate durea miliarde de ani;
  • stelele cu masă mare (de peste opt ori mai mare decât a Soarelui) pot trăi doar câteva milioane de ani înainte de a rămâne fără combustibil. Apoi ele explodează sub forma unor supernove, care, pentru câteva momente, pot depăși în strălucire o galaxie întreagă. În funcție de masa sa, nucleul unei supernove poate colapsa într-o stea neutronică sau o gaură neagră – obiecte cosmice cu o atracție gravitațională foarte puternică și cu proprietăți exotice. Supernova poate dura câteva luni, dar rămășițele sale pot persista pentru multă vreme.

Așadar, moartea unei stele depinde de masa sa și de modul în care își utilizează combustibilul. Stelele se nasc din nori de gaze și praf, care se prăbușesc în ele însele sub influența forței gravitaționale și declanșează fuziunea nucleară în nucleele lor. Acest proces eliberează energie care contrabalansează atracția gravitațională și ține steaua în viață pentru mult timp.

În cele din urmă, după ce steaua rămâne fără hidrogen în nucleu, ea începe să formeze prin fuziune elemente mai grele, cum sunt heliul, carbonul, oxigenul și altele. Acest lucru modifică structura și aspectul stelei, făcând-o să se extindă, să se contracte sau să pulseze.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii