Care este cel mai mare vulcan din lume?

publicat de Florin Mitrea
87 vizualizări
Vulcanul Mauna Kea

Masivul Tamu este cel mai masiv vulcan din lume. Vulcanul are o amprentă de circa 310.800 de kilometri pătrați, aproximativ cât statul New Mexico din S.U.A. De asemenea, are masa cea mai mare dintre toți vulcanii cunoscuți de pe Pământ.

Masivul Tamu este un vulcan subacvatic, situat într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific, la circa 1.609 km est de Japonia. Vârful său se află la 2.000 de metri sub nivelul mării. Localizarea izolată și adâncimea sa au făcut foarte dificilă colectarea informațiilor despre acest vulcan.

Pantele Masivului Tamu sunt domoale, chiar sub vârf înclinarea fiind de doar un grad. Aproape de baza vulcanului, panta este de circa jumătate de grad. Așadar, Tamu nu este un vulcan care să răsară abrupt de pe fundul oceanului.

Oamenii de știință știau că Masivul Tamu este un munte vulcanic, însă bănuiau că este un complex vulcanic format din mai mulți vulcani care s-au unit. Doar ultimele date seismice au arătat că scurgerile de lavă au loc doar dintr-o singură gură vulcanică. În plus, analiza geochimică a arătat că scurgerile de lavă au compoziții similare și sunt de aproximativ aceeași vârstă.

Mauna Kea este cel mai înalt vulcan din lume. Vulcanul este localizat în Insulele Hawaii. Vârful său se află la o altitudine de 4.205 metri, însă baza vulcanului se află la 6.000 de metri sub nivelul mării. Așadar, dacă măsurăm distanța de la baza vulcanului până la vârful său, Mauna Kea are o înălțime de peste 10.000 de metri.

Vârful lui Mauna Kea, ca și vârful vecinului său Mauna Loa, se află la o altitudine suficient de ridicată pentru a avea temperaturi coborâte și zăpadă, cel puțin în anumite perioade ale anului.

În plus față de acestea, vârful lui Mauna Kea găzduiește Observatoarele Mauna Kea, un grup de laboratoare și telescoape de cercetare în domeniul astronomiei. Acestea formează cel mai mare complex de cercetare și observații astronomice din lume.

Fiind la o altitudine de peste 4.000 de metri, observatoarele sunt situate deasupra a 40% din atmosfera Pământului. Atmosfera de deasupra muntelui este extrem de uscată și aproape lipsită de nori. Acest lucru transformă muntele în locul ideal pentru un observator astronomic.

Ojos del Salado este vulcanul cu cel mai înalt vârf din lume. Acesta este un stratovulcan din Munții Anzi, la granița dintre Chile și Argentina. Altitudinea sa este de 6.893 de metri, fiind al doilea cel mai înalt munte din emisfera sudică și cel mai înalt munte din Chile.

Ojos del Salado este considerat un vulcan activ. Caldeira sa cuprinde mai multe cratere, conuri și domuri de lavă și este o sursă de lavă din Holocen. În urmă cu 1.000-1.500 de ani, erupția sa explozivă a produs curgeri piroclastice. Cea mai recentă activitate vulcanică a avut loc în 1993 și a constat din emisii minore de gaze și cenușă.

Hartă cu localizarea vulcanilor

Harta cu localizarea celor mai mari vulcani din lume: Masivul Tamu (în nord-vestul Oceanului Pacific), Mauna Kea (în Insulele Hawaii) și Ojos del Salado (în Munții Anzi). | Sursa: GEOLOGY.COM

Sursa: Geology.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii