Erupția vulcanului Hunga Tonga s-a extins până în spațiul cosmic

publicat de Florin Mitrea
89 vizualizări
Erupția vulcanului Hunga Tonga

Atunci când vulcanul Hunga Tonga – Hunga Ha’apai din Oceanul Pacific a erupt la începutul anului, evenimentul a intrat în cartea recordurilor, din mai multe puncte de vedere.

Erupția din 15 ianuarie a fost atât de explozivă încât a aruncat vapori de apă până deasupra atmosferei, în spațiul cosmic – prima dată când un vulcan terestru este observat făcând acest lucru. Iar acest eveniment a produs cea mai mare concentrare de fulgere detectată vreodată, mult mai mare decât erupția din 2018 a vulcanului Krakatau din Indonezia sau tornadele care au măturat sudul Statelor Unite în anul 2021.

Erupția a eliberat atât de multă energie încât perturbațiile produse la nivelul ionosferei (stratul din atmosferă încărcat electric) au rivalizat cu cele provocate de o furtună geomagnetică.

Oamenii de știință au analizat datele colectate de satelitul Global Ultraviolet Imager al NASA. În ziua erupției, instrumentele satelitului au relevat ceva neobișnuit în domeniul ultraviolet îndepărtat al spectrului luminii: o pată rotunjită care coincidea cu localizarea vulcanului și unde exista o scădere temporară a emisiilor de radiații ultraviolete (UV).

Satelitul nu poate vedea nimic în atmosferă sub altitudinea de 100 km, care este considerată limita dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. Aceasta înseamnă că o parte a materialului emis de vulcanul subacvatic, cel mai probabil vapori de apă, ajunsese suficient de sus în atmosferă pentru a absorbi radiațiile UV. Estimările anterioare sugeraseră că erupția s-a extins până în mezosferă, dar noile descoperiri arată că aceasta a ajuns mult mai sus.

Vulcanul Hunga Tonga – Hunga Ha’apai a început să erupă în decembrie 2021. Până la începutul lunii ianuarie a anului următor, deja devenise „unul dintre cei mai prolifici producători de fulgere” de pe planetă, potrivit meteorologului Chris Vagasky, de la Vaisala Inc., o companie din domeniul mediului cu sediul în Vantaa, Finlanda.

Folosind rețeaua globală de detecție a fulgerelor dezvoltată de Vaisala, Vagasky și colegii săi au estimat că doar în ziua de 15 ianuarie s-au produs cel puțin 400.000 de fulgere în jurul vulcanului.

O parte din energia explozivă a vulcanului a ajuns până în ionosferă – stratul din atmosfera planetei noastre unde plasma încărcată electric coexistă cu alte particule. Undele de presiune atmosferică de la erupția s-au propagat în spațiu, deplasând plasma din jur. Aceste deplasări ale plasmei s-au propagat apoi de-a lungul liniilor de câmp magnetic, rezonând prin ionosferă pentru a perturba plasma aflată la mii de kilometri depărtare.

În vecinătatea vulcanului, efectul asupra ionosferei a rivalizat sau chiar a depășit impactul unei furtuni geomagnetice minore care a început pe 14 ianuarie.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii