Caldeira, o formă de crater vulcanic

publicat de Florin Mitrea
87 vizualizări
Caldeira Laguna de Quiltoa

Caldeira este o formă de crater vulcanic care s-a format prin surparea craterului în zona sa centrală, deasupra camerei magmatice. În timpul erupției vulcanului, magma din camera magmatică de dedesubt este împinsă la exterior, de multe ori sub presiune. După ce camera magmatică se golește, suportul oferit de magma care se afla în interior dispare, ceea ce face ca vârful și părțile laterale ale vulcanului să se prăbușească.

Caldeirele variază mult în dimensiuni, având diametre cuprinse între unu și o sută de kilometri.

Unele caldeire formează un lac în depresiunea de deasupra vulcanului. Un exemplu în acest sens este Crater Lake din Oregon, Statele Unite. Această caldeiră s-a forma în urmă cu circa 7.000 de ani, atunci când un stratovulcan (Muntele Mazama) a erupt violent. Timp de câteva mii de ani după această erupție, în interiorul caldeirei au avut loc alte erupții mai mici. Una dintre aceste erupții a dus la formarea unei insule în interiorul Crater Lake, denumită Wizard Island.

Caldeirele precume Crater Lake și cele din Parcul Național Yellowstone din S.U.A. rezultă în urma unor erupții puternice, însă erupții mai lente pot crea și ele caldeire. Astfel de caldeire sunt formate de așa-numiții vulcani-scut, care sunt mai plați și cu pante mai domoale. Lava se scurge mai lent din vulcanii-scut și adesea la intervale regulate. Un exemplu în acest sens este caldeira vulcanului Kilauea din Hawaii.

Un alt tip de caldeiră sunt caldeirele resurgente. Acest tip destul de cuprinzător se formează atunci când camerele magmatice de mari dimensiuni se golesc rapid, cauzând o serie de scurgeri piroclastice. De-a lungul timpului, reumplerea camerei magmatice împinge în sus podeaua caldeirei.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii