O cameră magmatică nemaivăzută, descoperită în apropiere de Santorini

publicat de Florin Mitrea
148 vizualizări
Craterul vulcanului subacvatic Kolumbo

Un vulcan submarin, al cărui erupție a zguduit peisajul pitoresc la insulei grecești Santorini în urmă cu aproape 400 de ani, prezintă o cameră magmatică nemaivăzută până acum, care ar putea alimenta o nouă erupție masivă în următorii 150 de ani.

Vulcanul Kolumbo se află la o distanță de circa 7 km față de Insula Santorini, la 500 de metri sub suprafața oceanului. Kolumbo este unul dintre cei mai activi vulcani submarini din lume, iar erupția sa din anul 1650 Î.Hr. a omorât cel puțin 70 de oameni. Un studiu publicat în octombrie 2022 a arătat că o cameră magmatică de sub vulcanul Kolumbo ar putea provoca o nouă erupție, punând în pericol locuitorii și turiștii din Santorini.

Vulcanii submarini sunt monitorizați la fel ca cei de pe uscat, însă, deoarece instalarea seismografelor sub apă este dificil de realizat, numărul acestor echipamente este mai redus, ceea ce face ca oamenii de știință să dispună de mai puține informații despre vulcanii subacvatici. Într-o încercare de a depăși aceste inconveniente, cercetătorii au abordat o tehnică diferită pentru studierea mecanismelor interne ale vulcanului Kolumbo.

Mai exact, oamenii de știință au utilizat unde seismice create artificial pentru a realiza o imagine de rezoluție înaltă ce arată cât de dură sau moale este roca subterană. Tehnica este similară cu utilizarea ultrasunetelor în medicină.

Undele seismice călătoresc cu viteze diferite prin pământ, în funcție de duritatea rocilor pe care acestea le traversează. De exemplu, un tip de unde seismice denumite unde P călătoresc mai lent dacă roca are o consistență fluidă, așa cum este magma. Prin înregistrarea datelor despre viteza undelor seismice, cercetătorii pot detecta locurile în care se formează magma.

Înregistrările seismice au arătat o reducere semnificativă a vitezei undelor seismice sub vulcan, ceea ce indică prezența unei camere magmatice. Calculele ulterioare au arătat că această cameră are o rată de creștere de 4 milioane de metri cubi pe an încă de la erupția din anul 1650. În prezent, camera conține circa 1,4 kilometri cubi de magmă.

Potrivit geofizicienilor de la Imperial College London, volumul de magmă ar putea ajunge la 2 milioane de kilometri cubi în următorii 150 de ani. Acesta este volumul de magmă estimat pe care Kolumbo l-a produs în urmă cu aproape 400 de ani.

Noul studiu ilustrează importanța monitorizării îndeaproape a vulcanilor submarini. Spre deosebire de cutremure, erupțiile vulcanice pot fi prognozate într-o oarecare măsură – dar numai dacă specialiștii dețin suficiente informații despre circulația magmei sub vulcan.

În cazul vulcanului Kolumbo, o echipă internațională de știință lucrează la instalarea unui sistem de monitorizare subacvatică denumit SANTORY (Santorini’s Seafloor Volcanic Observatory). Odată cu punerea în funcțiune a acestui observator, cercetătorii vor fi mai bine echipați pentru monitorizarea erupțiilor viitoare.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii