Care este diferența dintre magmă și lavă?

publicat de Florin Mitrea
90 vizualizări
Lavă

Diferența dintre magmă și lavă este dată de localizarea acestora. Atunci când geologii vorbesc despre magmă, ei se referă la roca topită care se găsește în interiorul Pământului. Dacă această rocă topită ajunge la suprafață și curge ca un fluid, ea este denumită lavă.

Compoziția chimică a diferitelor tipuri de magmă variază în funcție de rocile din care provin, fapt care le conferă proprietăți variate, ca de altfel și vulcanilor ce conțin magma respectivă. Majoritatea rocilor magmatice din scoarța terestră provin din magmă care s-a format prin topirea parțială a rocilor existente, fie în mantaua superioară, fie în scoarță. În timpul topirii parțiale, doar o parte din mineralele din rocă se topesc datorită punctelor de topire diferite ale acestora. 

Topitura are o densitate mai mică decât roca din jur și se ridică în partea superioară fără ca roca-sursă să se fi topit complet. Rezultatul este o magmă cu o compoziție diferită față de cea a rocii originale. Topirea parțială produce o magmă mai bogată în siliciu decât roca originală, deoarece mineralele cu conținut mare de siliciu au puncte de topire mai scăzute.

Există trei tipuri principale de magmă, în funcție de compoziția lor minerală: bazaltică, andezitică și riolitică. Toate tipurile de magmă conți un procent semnificativ de dioxid de siliciu. Magma bazaltică este mai bogată în fier, magneziu și calciu, dar mai săracă în potasiu și sodiu. Temperatura sa variază între 1.000 și 1.200 de grade Celsius Magma andezitică conține cantități moderate din aceste minerale, având o temperatură între 800 și 1.000 de grade Celsius. Magma riolitică este bogată în potasiu și sodiu, dar săracă în fier, magneziu și calciu; temperatura sa variază între 650 și 800 de grade Celsius.

Temperatura și conținutul în minerale afectează curgerea magmei. Vâscozitatea magmei care erupe dintr-un vulcan afectează forma acestuia. Vulcanii cu pante abrupte (cum este Muntele Pinatubo din Filipine) tind să se formeze din magmă foarte vâscoasă, în timp ce vulcanii cu pante domoale (cum sunt vulcanii din Hawaii) se formează din magmă cu vâscozitate redusă.

Cum se formează magma

Magma se formează printr-un proces denumit magmatism (generarea magmei), care are loc sub scoarța terestră și implică topirea rocilor din  manta și scoarță. Există o serie de factori care pot determina topirea rocilor, cum ar fi:

  • scăderea presiunii – pe măsură ce rocile se ridică din mantaua inferioară în mantaua superioară sau în scoarță, ele ajung într-un mediu cu presiune mai redusă care le coboară punctul de topire. Fenomenul se numește topire prin decompresie și este principalul mecanism al generării magmei la nivelul plăcilor tectonice divergente și al conductelor vulcanice;
  • creșterea temperaturii – pe măsură ce rocile sunt expuse la o temperatură mai ridicată, ele pot atinge punctul de topire. Acest lucru se poate întâmpla atunci când rocile din manta ajung la adâncimi mai mici sau atunci când rocile din crustă sunt încălzite de magma din vecinătate sau de activitatea geotermală. Acest fenomen se numește topire termică și reprezintă principalul mecanism de formare a magmei la nivelul punctelor fierbinți și al zonelor de subducție;
  • adăugarea de apă sau alte substanțe volatile – pe măsură ce apa sau alte substanțe volatile (cum sunt dioxidul de carbon, sulful și clorul) ajung în roci, ele coboară punctul de topire al rocilor și le fac mai predispuse la topire. Acest fenomen se numește topire în flux și este principalul mecanism de formare a lavei în zonele de subducție, acolo unde scoarța bogată în apă oceanică se topește în manta.

Câteva tipuri de lavă

La fel ca în cazul magmei, există trei tipuri principale de lavă: bazaltică, andezitică și riolitică. Lava bazaltică este cel mai răspândit tip de lavă. Ea este săracă în siliciu și bogată în magneziu și fier, ceea ce o face să fie fluidă. Lava bazaltică este mai închisă la culoare și formează roci bazaltice atunci când se răcește.

Lava andezitică este mai bogată în siliciu decât lava bazaltică, dar mai săracă decât lava riolitică. Ea prezintă temperatură și vâscozitate intermediare, are o culoare gri sau maronie și formează roci de andezit.

Lava riolitică este cea mai bogată în siliciu, cea mai vâscoasă și cea mai explozivă. Are un conținut redus de magneziu și fier, dar un conținut ridicat de sodiu și potasiu. Culoarea sa este mai deschisă și formează roci de riolit.

Pe scurt…

Diferența între magmă și lavă este dată de localizarea acestora. „Magmă” este termenul folosit pentru roca topită aflată în subteran, în timp „lavă” este termenul folosit pentru roca topită ajunsă la suprafața Pământului. Magma și lava pot diferi, de asemenea, din punct de vedere al temperaturii, compoziției și comportamentului, în funcție de tipul de rocă din care provin și de gazele pe care le conțin.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign