Bacteriile pot înlătura poluarea cu plastic din lacuri

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Poluare cu plastic

Un studiu asupra a 29 de lacuri din Europa a descoperit că unele bacterii care apar în mod natural în mediul acvatic se dezvoltă mai rapid și mai eficient pe resturile de pungi de plastic decât pe materia naturală (frunze sau crengi).

Bacteriile degradează compușii de carbon din plastic pentru a-i utiliza ca sursă de hrană.

Oamenii de știință spun că îmbogățirea apelor cu anumite specii de bacterii ar putea reprezenta o cale naturală de înlăturare a poluării cu plastic din mediu. Rata de creștere a bacteriilor s-a dublat atunci când poluarea cu plastic a crescut nivelul de carbon din lac cu doar 4%.

Rezultatele sugerează că poluare cu plastic a lacurilor ”stimulează” creșterea rapidă a bacteriilor – bacteriile nu degradează numai plasticul, ci și alte surse naturale de carbon întâlnite în lacuri. S-a observat că bacteriile din lacuri preferă carbonul din plastic mai mult decât cel din surse naturale, deoarece carbonul din plastic este mai ușor de degradat și de utilizat ca hrană.

Autorii atrag atenția că aceste descoperiri nu reprezintă un mod de compensare a poluării cu plastic. Unii compuși întâlniți în plastic pot avea efecte toxice asupra mediului, mai ales atunci când sunt în concentrații ridicate.

Efectele au variat în funcție de diversitatea speciilor bacteriene prezente în apele lacurilor – lacurile cu mai multe specii diferite erau mai eficiente la degradarea poluării cu plastic.

Atunci când plasticul se degradează, el eliberează compuși de carbon simpli. Cercetătorii au descoperit că acești compuși sunt distincți din punct de vedere chimic față de cei eliberați din materia organică (frunze sau crengi). Compușii de carbon din plastic derivau din aditivi unici pentru produsele din plastic, inclusiv adezivi.

Noul studiu a descoperit, de asemenea, că bacteriile au înlăturat mai mult plastic din lacurile care aveau mai puține surse naturale de carbon. Explicația o constituie faptul că aceste bacterii aveau la dispoziție mai puține surse de hrană alternative.

Rezultatele vor ajuta la prioritizarea lacurilor în care controlul poluării constituie o urgență. Dacă un lac este puternic poluat cu plastic și conține o diversitate bacteriană redusă, precum și o cantitate mare de compuși organici naturali, atunci ecosistemul său este mai vulnerabil.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii