Agenții patogeni care ar putea declanșa următoarea pandemie au ajuns la numărul 30 și includ acum virusul gripal A, virusul dengue și virusul variolei maimuței, potrivit unei liste actualizate publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii spun că lista cu acești agenți patogeni prioritari va ajuta organizațiile să decidă în ce direcție să-și concentreze eforturile de dezvoltare a tratamentelor, vaccinurilor și diagnosticării.
Agenții patogeni prioritari au fost selectați după potențialul lor de a provoca o urgență globală de sănătate publică, așa cum este o pandemie. Clasificarea s-a făcut pe baza dovezilor care arată că agenții patogeni sunt deosebit de transmisibili și virulenți și a faptului că există un acces limitat la vaccinuri și tratamente.
Variola și variola maimuței
Actualizarea listei a fost realizată de peste 200 de oameni de știință, care au lucrat doi ani pentru a evalua 1.652 de specii de agenți patogeni – majoritatea virusuri, dar și câteva bacterii.
Printre cei 30 de agenți patogeni prioritari se numără grupul de coronavirusuri cunoscut sub denumirea de Sarbecovirus (care include SARS-CoV-2, virusul ce a provocat pandemia de COVID-19) și Merbecovirus (care include virusul ce provoacă MERS). Lista anterioară includea doar virusurile SARS și MERS, dar nu și întregul subgen din care acestea fac parte.
O altă noutate pe listă este virusul variolei maimuței, care a provocat epidemia din 2022 și continuă să se răspândească în zone din Africa Centrală. Virusul variolei, ruda s-a apropiată, a fost declarat și el prioritar, deși a fost eradicat încă din 1980. Acest lucru se datorează faptului că oamenii nu se mai vaccinează în mod obișnuit împotriva variolei, deci nu mai devin imuni la această boală, ceea ce ar putea provoca o pandemie dacă virusul scapă cumva în natură. Virusul variolei ar putea fi utilizat de teroriști ca armă biologică.
O serie de virusuri gripale de tip A au fost incluse și ele în listă, printre care subtipul H5, care a provocat un focar la bovine în Statele Unite. Printre cele cinci bacterii, toate nou adăugate, se numără tulpini care provoacă holera, ciuma, dizenteria, diareea și pneumonia.
Două virusuri de la rozătoare au fost și ele adăugate deoarece am trecut de la animale la om, înregistrându-se transmiteri sporadice de la om la om. Schimbările climatice și urbanizarea ar putea crește riscul de transmitere a acestor virusuri la om. Virusul Nipah, provenit de la lilieci, rămâne pe listă, deoarece este mortal și transmisibil la animale și nu există tratament împotriva sa.
Mulți dintre agenții patogeni prioritari se întâlnesc acum în regiuni specifice, dar au potențialul de a se răspândi la nivel global, spune Naomi Forrester-Soto, virusolog la Institutul Pirbright din Marea Britanie.
Agenții patogeni „prototip”
În afară de lista cu agenții patogeni prioritari, cercetătorii au mai creat o listă separată cu agenții patogeni prototip, care ar putea funcționa ca specii-model pentru studiile științifice și dezvoltarea de tratamente sau vaccinuri.
De exemplu, înainte de pandemia de COVID-19, nu exista niciun vaccin împotriva coronavirusurilor aprobat la om. Dezvoltarea vaccinurilor pentru un membru al familiei va spori încrederea în rândul comunității științifice în legătură cu abordarea urgențelor de sănătate publică provocate de acele virusuri.
Sursa: Nature