Afinele negre și beneficiile lor pentru sănătate

publicat de Florin Mitrea
283 vizualizări
Afine negre

Afinele negre proaspete sunt un aliment popular în timpul verii. Ele au o aromă dulce și sunt suculente și hrănitoare. Afinele negre pot fi consumate proaspăt culese sau încorporate într-o varietate de rețete. De asemenea, pot fi achiziționate în stare congelată.

S-a dovedit că aceste fructe protejează împotriva bolilor de inimă și cancerului și, de asemenea, pot contribui la menținerea rezistenței osoase, a sănătății mintale și a tensiunii arteriale în limite normale.

Beneficiile afinelor negre

Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale afinelor negru sunt date de flavonoidele denumite antocieni (antocianine). Flavonoidele sunt compuși ai plantelor care au efecte antioxidante puternice.

Antocienii sunt responsabili pentru culoarea albastră caracteristică a afinelor negre și contribuie la numeroasele avantaje ale acestor fructe.

Consumul unei varietăți de fructe și legume a fost mult timp asociat cu un risc redus de apariție a multor afecțiuni de sănătate legate de stilul de viață. Multe studii sugerează că un consum de crescut de fructe și legume, cum ar fi afinele negre, reduce riscul de obezitate, diabet, afecțiuni cardiace și mortalitate în general. Alimentele din plante susțin sănătatea pielii și a părului, încarcă organismul cu energie și reduc greutatea corporală.

Congelarea afinelor negre este și ea un subiect de discuție în rândurile oamenilor de știință. Adesea se consideră că procesul de congelare reduce din beneficiile pentru sănătate ale afinelor. Un studiu a arătat că o congelare timp de șase luni a dus la degradarea antocienilor cu 59%. Totuși, acest lucru nu a fost confirmat, iar alte surse adoptă poziții diferite cu privire la congelarea afinelor.

1. Menținerea sănătății oaselor

Afinele negre conțin fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc și vitamina K. Fiecare dintre aceste componente face parte din structura oaselor. Aportul acestor minerale și vitamine contribuie la menținerea structurii și rezistenței oaselor.

Fierul și zincul îndeplinesc roluri esențiale pentru meținerea elasticității oaselor și articulațiilor.

Aportul redus de vitamina K a fost asociat cu creșterea riscului de fracturi osoase. Aportul adecvat de vitamina K îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce pierderile acestui mineral.

2. Sănătatea pielii

Colagenul este sistemul de suport al pielii. El se bazează pe vitamina C ca nutriment esențial și ajută la prevenirea vătămării pielii de către radiația solară, poluare și fum. Vitamina C poate îmbunătăți, de asemenea, capacitatea colagenului de a netezi ridurile și de îmbunătăți textura generală a pielii.

O ceașcă de afine negre conține 24% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.

3. Scăderea tensiunii arteriale

Menținerea unor niveluri reduse ale sodiului este esențială pentru o tensiune arterială normală. Afinele negre nu conțin sodiu. Ele conțin potasiu, calciu și magneziu.

Unele studii au arătat că o dietă săracă în aceste minerale este asociată cu o tensiune arterială crescută. Se crede că aportul adecvat al acestor minerale contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, alte studii au contrazis aceste constatări. De exemplu, un studiu din anul 2015 asupra persoanelor cu sindrom metabolic a constatat că un consum zilnic de afine timp de șase săptămâni nu a influențat nivelul tensiunii arteriale.

4. Controlul diabetului

Studiile au descoperit că persoanele cu diabet de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre prezintă niveluri reduse ale glucozei sanguine, iar la oamenii cu diabet de tip 2, o dietă cu multe fibre îmbunătățește niveluri de glucoză, lipide și insulină din sânge. O ceașcă de afine negre conține 3,6 g de fibre.

Un studiu amplu desfășurat în anul 2013 a sugerat că anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulți. Pe parcurul studiului, 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet. Totuși, cercetătorii au descoperit că un consum de trei porții pe săptămână de afine, stafide, struguri, mere sau pere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 7%.

5. Protejarea împotriva bolilor de inimă

Conținutul în fibre, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina B6 și fitonutrimente al afinelor negre susține sănătatea inimii. Absența colesterolului din afine este, de asemenea, benefică pentru sănătatea inimii. Conținul de fibre ajută la reducerea colesterolului total din sânge și reduce riscurile de afecțiuni cardiace.

Vitamina B6 și acidul folic previn acumularea compusului denumit homocisteină, care poate afecta vasele sanguine și duce la boli ale inimii.

Potrivit unui studiu al Harvard School of Public Health și al Universității Est Anglia din Marea Britanie, consumul regulat de antocieni poate reduce riscul de atac de cord cu 32% la femeile tinere și de vârstă mijlocie. Studiul a arătat că femeile care au consumat cel puțin trei porții de afine negre sau merișoare pe săptămână au arătat cele mai bune rezultate.

6. Prevenirea cancerului

Vitamina C, vitamina A și diferitele fitonutrimente din afinele negre funcționează ca antioxidanți puternici care protejează celulele împotriva radicalilor liberi.

Cercetările sugerează că antioxidanții pot inhiba dezvoltarea tumorilor, pot reduce fenomenele inflamatorii din organism și pot preveni sau încetini cancerele esofagiene, pulmonare, faringiene, bucale, endometriale, pancreatice, de prostată și de colon.

Afinele negre conțin, de asemenea, acid folic, care joacă un rol în sinteza și repararea ADN-ului. Această funcție pote preveni formarea celulelor canceroase din cauza mutațiilor din ADN.

7. Îmbunătățirea sănătății mintale

Studiile populaționale au arătat că existența unei conexiuni între consumul de afine negre și declinul capacităților cognitive la femeile în vârstă.

Mai mult, afinele negre pot îmbunătăți memoria pe termen scurt și coordonarea motorie.

8. Digestia sănătoasă și pierderea în greutate

Afinele negre ajută la prevenirea constipației și mențin sănătatea tractului intestinal datorită conținutul ridicat de fibre.

Fibrele din alimente sunt, de asemenea, recunoscute ca un factor important în pierderea în greutate și gestionarea masei corporale. Ele sporesc senzația de sațietate și reduc pofta de mâncare.

Informații nutriționale

O ceașcă de afine negre proaspete conține:

  • 84 de kilocalorii;
  • 0 g de colesterol;
  • 1,1 g de proteine;
  • 0,49 g de lipide;
  • 21,45 g de carbohidrați;
  • 3,6 g de fibre;
  • 14,74 g de zaharuri totale.

Aceeași porție de afine negre oferă:

  • 24% din doza zilnică de vitamina C;
  • 5% din doza zilnică de vitamina B6;
  • 36% din doza zilnică de vitamina K.

Afinele negre mai oferă:

  • 9 mg de calciu;
  • 0,41 mg de fier;
  • 9 mg de magneziu;
  • 18 mg de fosfor;
  • 1 mg de sodiu;
  • 0,24 mg de zinc;
  • 9 mg de acid folic.

Afinele negre mai conțin cupru, beta-caroten, colină, vitamina A, vitamina E și mangan.

Pe lângă antocieni, vitamine și minerale, afinile mai conțin o gamă largă de compuși fenolici, cum ar fi quercetina, kaempferolul, miricetina și acidul clorogenic. Aceste substanțe contribuie la capacitatea antioxidantă a afinelor.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii